Ezt nézed:  / Zsebpénz / Mennyibe kerül a jogosítvány?

Mennyibe kerül a jogosítvány?

Megkezdődött a nyár, végre van idő a jogosítvány megszerzésére. De vajon pénz is?

A KRESZ- és forgalmi vizsga díja meghatározott, ezért az ország bármely pontján ugyanannyi: ez előbbi jelenleg 4600 forint, utóbbi 11 000. Hisz ez összesen alig több mint tizenötezer! Valóban, viszont kár előre inni a medve bőrére: a felkészítő tanfolyamokkal együtt tízszer annyiba fájhat forgalmi engedélyed.

Egy havi fizetés ára

– Összesen körülbelül százötvenezer forintomba került a jogosítvány megszerzése – meséli egy lány. – A vizsgadíjakon kívül a tanfolyamokra is költenem kellett, körülbelül százezret, amihez még társult az egészségügyi oktatás úgy hétezer forint fejében.

Persze ahány sofőr, annyi történet. Aki kevesebbet tud vagy akar rászánni, az találhat más, kedvezőbb  megoldást.

Spórolni nem lehetetlen

A KRESZ-vizsgára online felkészítő oldalak segítségével is gyakorolhatsz, amik olcsóbbak egy rendes óránál: akár 15 ezer forint a húsz-harmincezer helyett. Sőt, aki elég szemfüles, ingyen is tanulhat: egyes autósiskolák nulla forintért hirdetnek online felkészítést.

A forgalmi vizsgát megelőző  tanfolyamok ára is széles skálán mozog: 1500-3300 forint egy óra. Összesen minimum harminc órát kell venned. Ha gyorsan fog az agyad és első hallásra megjegyzed, amit oktatód mond, akkor nincs szükség pótórákra, így ezáltal is spórolhatsz.

És még mindig nincs vége!

A KRESZ és a forgalmi mellett nem szabad megfeledkezni az elsősegélyi és az egészségügyi  alkalmassági vizsgáról sem. Míg ez előbbi 6500 forint, utóbbi ára 6200 és 7500 közötti. Költségek költségek hátán. De az eltökélt diákot semmi sem tartja vissza! Mindent befizet, és örömtáncot jár, amikor végre kezébe veheti jogosítványát – aminek kiállítása 4000 forint. Tíz év elteltével, amikor lejár, pedig csináltathat újat – ha épp nem kapott gutaütést a benzinárakat látva.

Mielőtt a volán mögé ülnél
Te drágállod ezeket az árakat?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotó:Weheartit)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share