Ezt nézed:  / Suli / Mennyiben más a főiskola, mint a középiskola?

Mennyiben más a főiskola, mint a középiskola?

Egy idő után eljön a pillanat, mikor kilépünk az iskolánk kapuján és bemegyünk egy másikba. A középiskola valaminek a végét jelenti, de valami újnak is a kezdete.

A saját példámra tudok hivatkozni. Az én szemszögemből próbálom bemutatni, hogy mennyiben más a két világ.

A középiskolát úgy tudnám jellemezni, mint egy zárt rendszert. Lehet, hogy nem igazán pontos a megfogalmazás, nekem mégis ez ugrik be róla, ha rá gondolok. Mindennek megvan a maga menete. Egy adott időpontban kell beérni a suliba, és ha nem jelensz meg, annak következményei vannak. Kicsit olyan az egész, mint egy nagy család, ahol mindenki ismer mindenkit (nagyjából) és foglalkoznak az emberrel. A tanárok odafigyelnek ránk, még ha leszidást kapunk, mert nincs kész a házi.

Egy olyan közösségben élsz néhány évig, ami ugyan folytatja azt, amit az általános iskola elkezdett, de egy kicsit mégis másabb. Ugyan idősebbként kezelnek, de megmaradsz gyereknek. Itt még nem érzed azt, hogy felnőttként tekintenek rád.

Ezzel szemben a főiskola teljesen más. Sokkal szabadabb a légkör. Nincsenek olyan kötelezettségek, hogy minden egyes órán meg kell jelenned. Ugyan erősen tanácsos, mert nehezek a vizsgák, de nem kell bejárnod mindig. Az órarend is szabad. Te magad állíthatod össze. Mondhatni, hogy nagyon nagy szabadságot kapsz. Nekem elsőnek furcsa volt. Itt már nincs senki, aki fogná a kezed és egyengetné az utadat. Magadnak kell helyt állnod, mert ez már a nagybetűs élet. Itt már felnőttként kezelnek és ha elrontasz valamit, annak következményei lesznek.

Az ismerősök tekintetében sokkal idegenebb. Nagyon sok emberrel találkozni, akik szintén oda járnak, de már nincsen az a klasszikus osztályközösség, ami középsuliban. Nekem ez kifejezetten hiányzott végig. Ez a fajta családias légkör majdhogynem megszűnik.

Számomra, ha a két sulira vissza kell emlékeznek, akkor a középiskolás éveimre szívesebben tekintek vissza. Olyan összetartó közösségben vettem részt, amely a mai napig megmaradt bennem és boldogan tekintek vissza rá. Nekem a középiskola volt az, ami jobban meghatározta az életemet.

Mennyiben más a főiskola, mint a középiskola?
Szereted az iskoládat?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share