Menstruálj környezettudatosan! Tampon és betét helyett menstruációs kehely!

Rovat

Megosztás

Azok a bizonyos napok kifogyhatatlan témával szolgálnak. Tudtad például, hogy menstruálhatsz környezettudatosan is? Manapság már nem számít akkora újdonságnak, mégsem tudnak róla elegen. Miről is beszélünk? A menstruációs vagy intim kehelyről, ami orvosi szilikonból készült, és kiváltja a betéteket, tamponokat! Egy olyan kis eszközről van szó, mely nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához is, hiszen egy élet során alig pár darabot használunk el belőle!

Még mindig makacsul tartja magát a tévhit, hogy a tampon higiénikus. Ennél jobban nem is lőhetnénk mellé! Ha tampont használsz sok kellemetlen, sőt veszélyes fertőzést kaphatsz el jóval könnyebben. A tamponhasználat szerepet játszik a különféle felülfertőződésekben, könnyebben kaphatsz el gombás fertőzéseket is. Utóbbi oka, hogy a kis eszköz nem csak a menstruációs vért szívja magába, hanem nedvszívó hatása következtében könnyen kiszáríthatja a hüvelyt is, vagyis befolyásolja a természetes baktériumflórát. Ha ilyesmit tapasztalsz, fordulj nőgyógyászhoz! Az is lehetséges, hogy intim testrészeid különösen érzékenyek, úgy kapod el a hüvelygombát, mint más a náthát, hiába vigyázol. Nos, ennek a hátterében is állhat a tampon-használat. De mi lehet az alternatív megoldás?

Ha lehet, tampont csak abban az esetben használjunk, ha feltétlenül fontos. Éjszaka, alvás alatt azonban soha! Használat előtt feltétlenül mossunk kezet, piszkos kézzel soha ne cseréljünk tampont. ” – mondja Dr. Szőczei Beáta, szülész-nőgyógyász

A menstruációs kehely nem mai találmány. Valójában már évtizedek óta létezik, de népszerűsége csak az utóbbi időben kezdett nőni. Miért? Mert az orvosi eszközök gyártóinak szüksége volt néhány évtizedre, hogy tökéletesítsék ezt a mindennapi női létet megkönnyítő tárgyacskát. Az intimkehelynek számos fajtája van, ezek közt találhatsz több méretben kaphatót és univerzális méretűt is. Ha a többméretű verzióból választasz, a kérdés általában az életkorod, hogy szültél-e már, élsz-e nemi életet. Itt találhatsz segítséget, és rengeteg hasznos információt összegyűjtve!

De lássuk, mik is azok a problémák, melyekre megoldást kínál a menstruációs kehely!

 • A betéthez csak “nagyibugyit” vehetsz fel
 • Úgy érzed, mintha be lennél pelenkázva.
 • Kellemetlenek él(het)ed meg a tested természetes illatát ilyenkor, amit a betét használat felerősít(het).
 • Könnyen elmozdul(hat).
 • A tampon esetében nagy a fertőzések veszélye, ha csak kicsit is felszínesebben mosol kezet felhelyezés előtt, máris kész a baj.
 • Fáj(hat) a felhelyezése.
 • Mindkét esetben sűrűn kell cserélni.
 • Mind a tampon, mind a betét esetében előfordulhat szivárgás, a vér átüt a ruhádon…

Az intimkehely felhelyezését kis időbe telik megtanulni.

 

Tény, a kehely használatához hozzá kell szokni, kis időbe telik, míg rutinossá válunk felhelyezésében. Azonban ez az idő, és energia ráfordítás hamar megtérül! A környezettudatosság mellett fontos szempont lehet gazdaságossága is, hiszen hosszú távon tízezreket spórolhatunk meg, ha az eldobható eszközök helyett egy intimkehelyre ruházunk be!

Miért is jó az intimkehely?

 • Nem szivárog, és nincs kellemetlen szaga.
 • Elég 12 óránként kivenni, és forró vízzel (esetleg intim mosakodóval) elöblíteni.
 • Anyaga orvosi szilikon, így nem vált ki allergiás reakciót. (Két menstruációs ciklus közt ajánlott kifőzni!)
 • Több méret és fajta létezik belőle, ma már rengeteg gyártó intimtölcsérei közül választhatunk!

Ma már beszerzése sem bonyolult, hiszen nem csak webshopokban, de drogériákban, gyógyszertárakban  is kaphatóak! Ha pedig nem vagy biztos a méretben, kérd ki nőgyógyászod segítségét! De ami a legfontosabb: olvass, nézz utána magad! Ez a te tested, és ha az orvosod esetleg nem nyitott a kérdéseidre, keress fel olyan szakembereket, akik válaszokkal szolgálhatnak az alternatív módszerekkel kapcsolatban is!

Környezettudatos menstruáció
A menstruációs kehely nem csak környezettudatos, de biztonságos és higiénikus is! Egyetértesz?

 

*

Képek: womena.dk ; miniholgykehely.hu ; hulladekmentes.hu

Dr. Szőczei Beáta írása a tamponhasználat veszélyeiről.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta