Ezt nézed:  / Hírek / Zene / Menyhárt Jenő Lévai Balázs vendégeként

Menyhárt Jenő Lévai Balázs vendégeként

A Hangfoglaló Program Azok a régi csibészek legutóbbi beszélgetős estéjén jártunk, ahol Lévai Balázs ezúttal Menyhárt Jenővel készített egy kellemes élőinterjút nagyközönség előtt. A kötetlen talkshow első felében Menyhárt Jenő focista múltjáról kérdezte Lévai Balázs majd pedig az iskolából való kirúgása került terítékre.

Ez utóbbiról egyébként elmondta, hogy alapból ő volt az iskola rosszfiúja, nem szeretett iskolába járni, igazolásokat hamisított, és mikor ez kiderült, a sok igazolatlan miatt rúgták ki.

Végül, mielőtt a műsorvezető ráterelte volna a témát a zenei pályára, a katonaságról is beszélgettek, melyről Menyhárt Jenő azt állítja, hogy a katonai szolgálat alatt nagyon sok tapasztalatot szerzett, mert sokféle emberrel kellett együttműködnie.

A zenei életbe a 8 évvel idősebb testvére révén került, aki által mint az anyatejet, úgy szívta magába a 60-as évek rockzenéjét, bár azt is elmondta, hogy az nem igazán érdekelte, és inkább a jazz vonzotta. A 70-es évek legvégén a katonasága alatt a punk zene keltette fel a figyelmét. Egy ilyen koncerten döntötte el, hogy leszerelése után zenekart alapít. Az egyetemen filmrendező szakra felvételizett 1981-ben, de nem vették fel. Először a pszichiátriai intézet pincéjében próbáltak, majd az első koncertjüket is itt tartották. Müller Péter itt csatlakozott és hozta szövegeit. Koncert után a Kassák klub igazgatója kérte fel őket, hogy játszanak nála. Ekkor alakult az URH.

A Kassák klubban tartott koncert után a Bercsényi klub vezetője szintén felkínálta nekik a lehetőséget a klubban való zenélésre. Hobo kiállt mellettük a Tatai konferencián. Szóbá került még a Trabant zenekarban eltöltött időszaka, melyet különösen érdekesnek tart, ugyanis teljesen más zenét játszottak, mint amit ő korábban megszokott. Megjelentek egy külföldi újságban is, ahol azt írták, hogy az URH Kelet-Európa legérdekesebb zenekara, Jenő előadásáról pedig úgy nyilatkozott az újságíró, hogy a legelképesztőbb volt, amit vala hallott. Jenő elmondása szerint a szövegeik sötétsége/mélysége abból korszakból ered, amelyet ő egy bezárt világként lát.

Az Európa Kiadó feloszlása után egy film kedvéért újra összeállt. A lemezeik szerinte nem sikerültek jól, mert a közeg zavarta őket. Egészen máshogy szóltak koncerten, mint a stúdióban. Úgy érzi, ezek elakadtak. Az aktuális, jelenkori Menyhárt Jenőről is szó esett, az Európa Kiadó tagjainak cseréjéről is mesélt például, de szűkszavúan csak annyit, hogy a zenekar tagjai fennállása alatt is folyamatosan cserélődtek, így ez a mostani csere sem jelent semmit, egyszerűen csak a frissesség és a vibrálás miatt volt rá szükség. Nagyon jól érzi magát a jelenlegi felállással, és reméli, hogy jövőre fantasztikus új dalokkal érkeznek.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.