Ezt nézed:  / Suli / Mesterséges intelligencia az oktatásban

Mesterséges intelligencia az oktatásban

A scifikben a jövő diákjai különböző fantasztikus eszközök segítségével sajátítják el a tananyagot, gyorsabban és eredményesebben tanulnak. Nos, a jövő már az ajtón kopogtat. Nem kizárt, hogy hamarosan számítógépek segítenek majd jobb jegyeket szerezni Neked is!

Ezek a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek képesek segíteni a diákoknak abban, hogyan legyenek jobbak, mindezt úgy, hogy a múltbeli teljesítményüket elemzik. Jól hangzik, nem?

A modern oktatási rendszerben időről időre tesztekkel, vizsgákkal, dolgozatokkal kell a tudásukról számot adniuk a diákoknak, bizonyítani, hogy megértették, megtanulták és elsajátították a tananyagot. Lehet, hogy elfelejtheted többé a lámpalázat, a magolást és a puskázást? ;)Egy új algoritmus segítségével a hatékonyabbá válik majd a tanulás és sikeresebbek lehetnek a dolgozatok is.

A Stanford Egyetem kutatói a Google fejlesztőivel közösen alkották meg azt a mesterséges intelligenciát, amelynek segítségével képessé váltak arra, hogy  elemezzék a diákok tanulmányi teljesítményét  és kiszűrjék a problémákat.

A fejlesztés vezetője Chris Piech és stanfordi csapata közel 1,4 millió diák bevonásával tesztelte a szoftvert. Ehhez különböző matematikai feladatokat kellett megoldaniuk és válaszolniuk ellenőrző kérdésekre, amit betápláltak a rendszerbe és a program elkezdte azokat “megtanulni”. A teszt eredményeként a program 85 %-kos biztonsággal képes volt megjósolni a korábbi válaszok és megoldások alapján, hogy a diákok egy következő, új feladatot jól vagy rosszul fognak majd megoldani.

A program még rengeteg egyéb lehetőséget is tartogat: ne csak arra legyen képes, hogy megjósolja, mely kérdésekre milyen megoldás születik majd, ha nem azt is megértse, hogy miért. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy használható fejlesztésről van szó: gondolkodó, tanácsadó mesterséges intelligenciák a jövő osztálytermeiben. Egyszerre hihetetlen és ijesztő lehetőség, nem?

robot someone typing flashing colors

 

A.I.
Mit teszel, hogy leküzd a dolgozatok előtti lámpalázadat?

Képek: computerworld, giphy

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share