Metelkova negyed, a graffiti paradicsom

Rovat

Megosztás

A város egyik legelképesztőbb negyedét mutatjuk be nektek, amely szinte a legszínesebb látnivalója! Az egykori jugoszláv laktanya helyén lett kialakítva a negyed, amely igazi graffiti paradicsom. Elképesztő képek következnek, ilyet még tuti, hogy ti sem láttatok!

A területen szobrok és különféle más alternatív művészeti alkotások is találhatók, tuti, hogy minden erre nyitott művészetkedvelőnek nagy élményt nyújt. A szlovén függetlenségi háború után hagyták el a katonák az épületeket, amit később a város aktivistái és művészei foglaltak el és egy alternatív kulturális központot hoztak létre.

A város “hivatalosan elismerte” a területet és ma már a Metelkova városnegyed egyedülálló és nagyon fontos szerepet tölt be a város kulturális és művészeti életében. A terület 2005 óta a szlovén Nemzeti Kulturális örökség része és bármikor meglátogatható.

Este, főleg pénteken és szombaton koncertek is vannak a negyedben. Szinte hasonló a koppenhágai Christiania negyedhez, bár jóval kisebb annál. A bárok és klubok főleg a hétvégéken vannak nyitva – főleg este azért mindenképpen érdemes óvatosnak lenni, mert a hatóságok erőfeszítései ellenére a drog probléma.

A Metelkova meglátogatását érdemes összekötni a mellette álló + MSUM (Museum of Contemporary Art Metelkova), kortárs múzeum bejárásával – itt a saját gyűjteményen kívül időszaki kiállítások is láthatók.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta