Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Mi is az a sarki fény?

Mi is az a sarki fény?

A sarki fény – amit más néven északi fénynek is szokás nevezni – egy különös alkotása a bolygónknak. Számtalan filmben, történetben, zenében, vagy mesében jelent már meg, mégis kevesen tudják, hogy pontosan hogyan is keletkezik, vagy mi is ez valójában!

 

A sarki fény a napból származó töltött részecskék behatolásakor keletkezik, amik kölcsönhatásba lépnek a légkörben található részecskékkel. Ütköznek, ionizálják egymást, aminek a hatására fény keletkezik. A fény színe pedig a molekulára jellemző színnel bír, vagyis az oxigén miatt vörös és zöld színben fog játszani.

Ugyan leggyakrabban a pólusoknál figyelhető meg, de erőteljesebb naptevékenységeket követően akár Magyarországon is látható. Igaz, ez elég ritka, de volt már rá több példa is, hogy hazánkban is találkoztak vele.

A művészet nagy szeretettel foglalkozik vele, ugyanis ez egy teljesen egyedülálló jelenség. Légkör nélkül nem is jöhetne létre. Egészen elképesztő képeket lehet róla készíteni és garantáltan egy maradandó pillanat annak, aki megtapasztalja ezt.

Nem mellesleg a népi hiedelemben számos teória fűződik hozzá. A északi mitológiában elég gyakran megjelenik és különféle tevékenységeket tulajdonítanak neki. Általában a filmes szakmában a sarki fényt összekapcsolják a mikulással, vagy a karácsonnyal is.

Mi is az a sarki fény?
Láttad már a sarki fényt?