Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Mi az a tisztaságmánia?

Mi az a tisztaságmánia?

Mindenki szereti, ha rend van körülötte, azonban valakin annyira képes eluralkodni a rendmánia, hogy az már-már komoly probléma is lehet. Nos, a tisztaságmánia is lehet egy betegség.

Talán nem is gondolnánk, de a túlzott rendrakás, illetve takarítás is lehet egyfajta betegség tünete. Már régóta jegyzik, hogy egyes betegek túl sok időt töltenek el azzal, hogy több alkalommal leellenőrizzenek bizonyos dolgokat, illetve környezetükben mindennek egy megadott helyen kell lenni. Nem beszélve arról, hogy egy porszem sem lehet a lakásban.

A tisztaságmánia tulajdonképpen egy kényszerbetegség tünete. Leginkább a nőket érinti, de férfiak körében is előfordul. A beteg kényszert érez rá, hogy mindennek csillogni-villognia kell. A rendmánia olyan mértékeket is ölthet, hogy veszekedéssé fajulhat, ha akárcsak egy tollat is elmozdítunk a helyéről.

Ennek a betegségnek azonban lelki eredete van. A tisztaságmánia csupán egy eszköz arra, hogy megpróbáljanak feldolgozni különböző belső konfliktusokat. Nehéz határvonalat húzni, hogy mi is minősül annak, de körülbelül úgy lehetne meghatározni, hogy a tisztaságmánia az, mikor már az ember környezete is furcsa szemmel figyeli, hogy mennyire alaposan ki van takarítva mindig minden, illetve mindennek milliméterre pontosan megvan a helye.

Pontos adatok nem ismertek, hogy hány embert érint, de kisebb-nagyobb mértékben mindenhol előfordulhat.

Az egyik legismertebb kényszerbeteg Howard Hughes volt, a milliomos filmes és repülőgép tervező, aki az utolsó 10 évét egy szobában élte le, mert annyira rettegett a kinti szennyeződésektől, hogy nem mert kilépni az ajtón.

A kényszerbetegségek ugyan kezelhetők, ha van megfelelő segítség és a beteg is hajlandó a gyógyulás útjára lépni.

Mi az a tisztaságmánia?
Tiszta a szobád?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share