Mi egy kutya életének célja?

Rovat

Megosztás

Ez az, amit az Egy kutya négy élete, eredetileg A Dog’s Purpose (tükörfordítással: egy kutya célja) című 2017 elején megjelent amerikai film próbál megfejteni, természetesen kitérve az emberi élet céljának kutatására is. Nem spoilermentes írás. 

A többek között Britt Robertson és KJ Apa főszereplésével készült filmben egy kutya többször is újjászületik, hogy újra és újra megtapasztalhassa, milyen élni. De élet és élet között is hatalmas a különbség. Az, hogy milyen élete van egy élőlénynek, egy állatnak, de az embernek is, nagyban függ attól, hogy mikor születik, hová születik és rengeteg más külső tényezőtől, tehát alapvetően a sorsunk, ha meg nincs is előre írva, de olyan befolyásoló tényezők alakítják, amelyeken, ha akarunk,  sokszor csak kemény munkával tudunk változtatni.

Az első hosszabb életében a főhős kutyánk egy kis kertvárosban élő kisfiúhoz kerül. Ethan (Bryce Gheisar), a gazdája imádja a kis Golden Retrievert, akit Bailey-nek nevez el.  Bailey arra jut ennek az életének végén, hogy létezése itt arról szólt, hogy boldoggá tegye gazdáját, szeresse, játsszon vele és hű társa legyen. Az is volt, egészen a haláláig.

Nem véletlenül ismerjük meg az emberi karaktereket a főhős kutyánk ezen életéből, hiszen ők a kulcsfigurái a történetnek. Ethan szülei is fontos szereplők, valamint a fiú tinédzserkori barátnője, Hannah is nagy szerepet játszik a kutya életében is.

Britt Robertson (Hannah) és KJ Apa (tinédzserkori Ethan)

A következő élet már nem lesz ennyire móka- és kertorientált. Egy rendőrkutya lesz, ráadásul nem is fiú, hanem lány. Ezen kicsit meg is döbben a kutyus. Rájön, hogy ebben az életben az a célja, hogy szolgáljon és védjen. Embereket. Egy lőtt seb okozza halálát ebben az életben.

Harmadik életében főhősünk Tino testébe kerül, szintén emlékezve mindenre, ami Bailey-ként történt vele. Ekkor egy lány lesz a gazdája, aki attól fél, örökre társ nélkül marad, mármint Tinot leszámítva. Nem így történik, és Tino sem marad társ nélkül. Újra tanul valamit a kutyus az életről.

Az utolsó életében egy igen rossz családhoz kerül, akik ki is dobják őt. Olyan messzire autóznak a kutyával, és hagyják ott, ahonnan már nem tud hazatalálni, nem mintha akarna. Akkor jön a csattanó, amikor a lélekvándorló kutya újra megtalálja gyerekkori játszópajtását, és fellobban benne a vágy, hogy újra Ethan legyen a gazdája. A felnőtt Ethan-t Dennis Quaid alakítja.

Ethan (gyerekként, tiniként és felnőttként)

Ebben az életben összegzi végül, hogy mi minden lehet egy kutya célja ebben a földi életben:

  • élvezd az életet, amíg csak lehet!
  • amikor csak lehet, találj valakit, akit megmenthetsz! (és mentsd is meg!)
  • nyalogasd, akiket szeretsz!
  • ne lógasd az orrod amiatt, ami már megtörtént, és amiatt se, ami megtörténhet!
  • élj a mostban, légy, itt most!

 

A film magyar szinkronos előzetesét itt tudod megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=WW-Q5yM1Y7I

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta