Miért a nyúl tojja a húsvéti tojást?

Rovat

Megosztás

Itt az ideje, hogy megosszuk veletek a választ az örök kérdésre, hiszen itt a várva várt nyuszis ünnepünk! Utánajártunk, miért a nyúl tojja a tojás!

A húsvéti ünnephez rengeteg különböző történet társul, Jézus feltámadásától kezdve, a tojásokat tojó nyúlig. Most olyan kérdésre kerestük a választ, ami legalább egyszer már mindenkiben felmerült!

Miért a nyúl tojja a tojást?

Az egyik ‘magyarázat’ szerint egészen a pogány mitológiáig kell visszanyúlnunk ennek a kérdésnek a megválaszolásáért, míg a másik ‘magyarázattal’ egy középkori néphagyományig.

A szent állat

A pogány germánoknál Ostarának hívták a tavasz ünnepét. Ezzel minden évben tiszteletüket fejezték ki egy termékenység-istennő előtt, ki a legenda szerint egy csoport gyerek szeme láttára változtatta nyúllá a szent madarát. A madárból lett nyúl ezután színes tojásokat tojt, amiket a gyerekek megkerestek.

Az elfeledett gyöngytyúk

A középkorban a német nyelvterületeken szokás volt, hogy gyöngytyúkot és tojásait adták ajándékba egymásnak az emberek. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A nyúl németül pedig Hase, így lehetséges, hogy egyszerű félreértésről van szó, aminek egy nyelvi csúszás az oka.

Döntsétek el ti, melyik történet lehet az igazi!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta