Miért akarna valaki a barátom lenni?

Rovat

Megosztás

Felmerül a kérdés minden önbizalomhiánnyal küzdő személyben, hogy az emberek szeretik -e egyáltalán, és ha igen, miért?

Az a személy, aki nem szeretetben nőtt fel, nem tudja, hogy szerethető-e vagy megérdemli-e a figyelmet. Talán úgy nőtt fel, hogy figyelmen kívül hagyták, kritizálhatták minden mozdulatát. A hang a fejében, anyjával való ambivalens viszonyára épülve alakult ki, ezért azt mondja, nem  okos, nem szép, nem kedves, nem szeretnivaló, és nem méltó elismerésre. Ez aláássa céljait, tehetségét és mindennapi tevékenységeit.

forrás: favim.com
forrás: favim.com

Ezek az emberek szeretetéhségben szenvednek. Tapasztalhattak szeretet-megszállottságot, vágyat a viszonzásra és egyesülésre, hajlamosak szélsőséges érzelmi magasságra és mélypontra. Éreztek már extrém szexuális vonzalmat és féltékenységet. Megfordulhat a fejükben a kérdés, “miért akarna valaki az én barátom lenni?” Az ambivalenciával felnevelt egyénnek szüksége van egy állandó megerősítésre, hogy a bizalom kapcsolataiban indokolttá váljon.  A bizalom és a határok betartásának képtelensége szoros kapcsolatban van.

forrás: favim.com
forrás: favim.com

Sok személy igyekszik anyja figyelmének felkeltéséért cselekedni. Ezáltal kiszolgáltatottá válhatnak felnőttként, vagy nem tudnak határokat vonni egy egészséges és érzelmileg fenntartható kapcsolat köré. Mikor felmerül a kérdés, “Honnan tudom, hogy tényleg a barátom valaki? Miért nem utasít el?” vagy annyira rögeszmésen szeretnének egy kapcsolatot, hogy a másik inkább kihátrál belőle. A helyzet vagy túl hideg, vagy túl forró – tehát szeszélyes szélsőségek vezérlik.

Ez a szerelmi kapcsolatokra is igaz. Kim Bartholomew szerint két kategóriára bontható ez a jelenség. “Félelemmel teli” és “elutasító”. Mindketten kerülik az intimitást, de különböző okok miatt. A félelemmel teli igyekszik minél szorosabb kapcsolatot kialakítani, de fél intimebb lenni, tapadós, és függő. Az elutasító, páncélt épít magának védekezésül és így kerüli az intimitást. Egyik típus sem azt a fajta kapcsolatot űzi, amely közelebb vinné őket a gyógyuláshoz.

forrás: polivore.com
forrás: polivore.com

A hiányzó bizalom, vagy félelemmel telinek érezni magad, kialakít egy védekező mechanizmust: kerülni minden lehetőséget a lelki sérülésre, ami egy rossz kapcsolatból adódhat és inkább motiváltnak lenni abban, hogy találj egy olyat, ami szeretetteljes és stabil lesz. A felszínen úgy tűnhet, mintha arra vágynál, hogy mélyebb kapcsolatod legyen, de valójában lehetséges, hogy az elkerülés a nagyobb motivációd, amit a bizalom hiánya vagy a félelem vált ki.

Mi segíthet? Ha felismered, hogy milyen sebeket szereztél, és elindusz saját lelki gyógyulásod útján. Építs újra önbizalmat, és fordulj magabiztosan az új lehetőségek felé.

forrás: tumblr
forrás: tumblr

 

Barátok
Szerinted miért barátkoznak veled az emberek?

Borítókép: tumblr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,809RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta