Miért eszünk, amikor valójában nem is vagyunk éhesek?

Rovat

Megosztás

A legkövérebb népek táborába ettük be magunkat. A reklámok állandóan szembesítenek vele, hogy bárki képes arra, hogy lefogyjon és bomba alakja legyen. A statisztika azonban ellentmond mindennek: egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabban híznak el- tudtuk meg Dr. Forgács Attilától, a Corvinus Egyetem docensétől. 

Az elhízás és a túlsúly a fejlett világban terjedő szinte járványnak tekinthető probléma, amely számos civilizációs betegség kockázati tényezője. Krónikus és nehezen változtatható állapot, melynek kialakulásában genetikai, metabolikus, pszichológiai és szociokulturális faktorok is szerepet játszanak- világított rá Dr. Perczel- Forintos Dóra, tanszékvezető egyetemi docens, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Pszinapszison, mely rendezvényen idén sem lehetett unatkozni.

GlObesity

A glObesity kifejezést a globe, global (gömb, földgömb, egész világra kiterjedő) és az obesity (elhízás) szavakból ötvözték. A szókapcsolat egy WHO-jelentésben bukkant fel először 2001-ben. A GlObesity egy világméretű járványnak tekinthető. A 21. században az obesitas kezelése jelenti a legnagyobb problémát. Az európai lakosság 30%-a túlsúlyos. Magyarország a felső harmadban helyezkedik el. globesity

Mikor beszélhetünk elhízásról?

A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, mely összeveti az egyén magasságát és testsúlyát. Kiszámítás után a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. tti Haszna leginkább az egészséges testsúly meghatározásánál mutatkozik meg, úgy, hogy figyelembe veszik a testmagasságot is. A túlsúlyosság felmérésére így széles körben alkalmazzák. A soványság és elhízás megállapításához használjuk a következő táblázatot. Jól látható, ha testtömegindex a 25 fölé megy, már érdemes odafigyelni az étkezésre. (A táblázatot felnőttekre szabták, így 14 éves kor fölött is csak tájékoztató jelleggel érdemes alkalmazni.) bmi Chauncey Morlan súlya 230 kg volt, ami 1890-ben még olyan különlegesnek bizonyult, hogy pénzért mutogatták egy cirkuszban, így simán megélt a súlyából. Újabban a konkurencia hatalmas, a súlyból már nem lehet megélni.

321216_243509025681345_182486071783641_399875_2035114039_n11

1861-ben Izsó Miklóst megkérték, hogy készítse el Csokonai szobrát. Münchenbe kellett vinni vastagításra, mert elégedetlenek voltak a szoborral, hiszen a cívis ember testes-húsos ember.

csokonai_szobor02

Mikszáth Kálmán annyira kövér volt, ha vendégségbe ment, dohányzóasztalt kellett a hasa alá tenni.

mikszath_nap

A jólét újabb jelei láthatóak Móricz Zsigmondon. Baross Gábor, a vasminiszter vasutat építtetett, szabályozta a Dunát, innentől kezdve forradalmasodott az áruszállítás. A Fővám téren lévő piac is vásárcsarnok lett. Így még könnyebben hozzá lehetett jutni az ételhez, és Móricz Zsigmond abban a szerencsés helyzetben volt, hogy csak egy sarokra lakott a csarnoktól.

moricz-zsigmond-kalman-kata

A második világháború alatt Mead és Lewin még azt kutatták, hogyan lehetne a finnyás amerikaikat rávenni, hogy megegyenek mindent. A 60-as, 70-es évektől minden a kövérségről szól.  Ma már erre nincs szükség, sőt, épp az ellenkező hatás elérésért harcol a társadalom- vezetett be az elhízás történelmébe minket Dr. Forgács Attila.

Az evés jelentősége

Az evésnek van archaikus jelentése:

  • Jelzi a termékenységet (pl. a Willendorfi Vénusz is kövér volt)
  • Egy nagyobb darab embert gondoskodónak, megbízhatónak találunk
  • Evéssel csökkenthető a stressz, ezért van sok ember, aki érzelmi evő
  • Az evés a legtöbb embernek örömforrást is jelent

44545

Miért eszünk?

Fiziológiai szükségletünket elégítjük ki Táplálékreferencia –  a csoki tápértéke magas, nyugtató hatása van Obezogén környezetben élünk, ami azt jelenti, azonnal és könnyen elérhető számunkra az étel Társasági események, ünnepélyek elképzelhetetlenek már étel nélkül – Az elfogyasztott mennyiség egyenes arányosságban van a jelenlévők számával Az időzítésnek is nagy szerepe van – A kultúrák rögzítik az étkezés rendjét. A személy a mennyiséget befolyásolhatja, de az időzítést azt nem.

eating_1600x900

Az elhízás okai

Az öröklődés körülbelül 30 százalékban játszik szerepet. Az életkor is szerepet játszik, hiszen évi 30 dkg a természetes súlygyarapodás, ráadásul eközben a fizikai aktivitás is csökken. Táplálkozásunk erősen energiagazdag, több energiát viszünk be, mint amennyi szükséges lenne. Mozgásszegény életmód jellemző az idősödő korosztály nagy részére. A sok érzelmi konfliktus miatt kialakuló felesleget bánathájnak nevezzük.

Adagok

Az elmúlt 20 évben jelentősen megváltoztak az adagok is.

large

Az ember képes addig enni, míg rosszul nem lesz. A túlevés tanult magatartás, mely megváltoztatható. Célokat kell kitűzni magunk elé, véget kell vetni a mozgásszegény életformának. A fogyókúra folyamatának fontos része az önmegfigyelés, az intervenció, az önkontroll stratégiák és az ingerkontroll stratégiák. Evés közben például tilos mást csinálni.

big-mistake-dinner-plate

Nincs de! – hívta fel a figyelmet Dr. Perczel-Forintos Dóra.

A drogtéma Magyarországon tabu

Zacher Gábor a drogokról és a médiáról is beszélt a Pszinapszison. Nincs elég nagy hangsúly a drogproblémán nálunk. Ha a média felkap egy hírt, az is csak azért van, mert valaki, aki szerhez nyúlt, a társadalmat megbotránkoztató viselkedést tanúsított, s ez “érdekes” a nagyközönség számára: meztelenül szaladgált a nyílt utcán, levágott gyermekfejjel a kezében ordítozott vagy éppen kismamaként tette kockára magzata életét azzal, hogy szerhez nyúlt. Arról viszont senki nem beszél, hogy xy a buli elején egy kis pörgetőszerrel kezdett, amire jól ráivott, majd a hosszú éjszaka végén, hajnalban egy kis lassítóval segített magán, hogy igen mély álomba szenderedhessen. Pedig ez is óriási probléma. És attól függetlenül, hogy az emberek a híradó végén elmosolyodnak, mert egy hasonló hír után megtudják, hogy milyen cuki állat született a veszprémi állatkertben, a probléma még nincs megoldva.

Zacher Gábor, akinek a nevét már szinte mindenki ismeri, méltán lett ilyen elismert szakember. Mondandója mögött stabil tudás és megbízható tapasztalat áll, és csak hab a tortán, hogy príma előadó, akinek az mondandóját tátott szájjal hallgatják.

Az ötveneseknek gőzük sincs a mai helyzetről

Míg régebben nagy nehézségek árán lehetett drogokhoz jutni, a designer drogok térhódításával akár interneten is hozzájuthatnak a fiatalok az “anyaghoz”. A szüleiknek pedig sokáig fel sem tűnik, mi zajlik a négy fal között, hiszen fáradtan hazaérnek, és a “Mi volt ma az iskolában? Hányast kaptál ma?” kezdetű kérdéseken kívül semmit nem beszélnek gyermekeikkel. Pedig kellene. A fiatalkori drogproblémát minimálisra lehetne csökkenteni, ha sok szülő nem csak okítana és instrukciót adna, hanem inkább meghallgatná a fiatalokat. Sokan figyelemfelkeltésként vagy elkeseredésükben nyúlnak hozzá a kábítószerhez.

A remek és tanulságos előadásokon kívül számos program közül választhattak még a Pszinapszisra ellátogatók.

Rajzelemzés

Ha nem tudjuk szavakba önteni, másokkal megosztani vagy esetleg önmagunk tudtára adni problémáinkat, örömeinket, emlékeinket, rajzunk őszintén árulkodik ezekről. A rajzelemzés a pszichológia tudományának egyre inkább középpontba helyezett módszere, mivel számos területen alkalmazzák a szakemberek. Ennek az az oka, hogy gyermekek és felnőttek esetében is egyaránt alkalmazható. Velem a Taraczközi-féle rajztesztet vették fel, ahol kiderült, hogy az íráshoz a bal agyféltekémet használom, míg rajzoláshoz a jobb agyféltekémet izzítom be.

Relax

Ha valaki némi pihenésre vágyott, számos lehetőség közül válogathatott. Profi masszőrök kezei között lazulhattak el és frissülhettek fel, miközben testük és a lelkük harmóniába kerülhetett. A relax szoba pihe-puha zuga szeretettel várta a pihenésre vágyó látogatókat minden nap babzsák fotelekkel. Az élménygyűjtőben számos fejtörő, logikai feladvány, csapatépítő és társasjáték várt mindenkit, akár önismeret, akár egy jó társaság megismerése volt a cél.

Könyvesház

A könyvesházban remek akciók várták a könyvek szerelmeseit, míg a teaház teret adott arra, hogy a műhelyeken szerzett tapasztalatokat osszák meg egymással a látogatók. Az élő könyvtár a legizgalmasabb programok egyike, hiszen elsődleges célja, hogy ha egy pillanatra is, de más szemén keresztül lehessen látni a világot.

Élő könyvtár

Az „Élő könyvek” olyan embereket takarnak, akiknek múltja, életpályája, hivatása, meggyőződése vagy vallása mások számára érdekes lehet. Különleges alkalom ez, hogy akinek vannak, feltegye eddig még megválaszolatlan kérdéseit egy kötetlen beszélgetés során.

Mennyi az intellektus?

Személy szerint egy fél napot töltöttem el a Mensa HungarIQa Egyesület standjánál, ahol sok kacifántos rejtvényt oldottam meg, de sajnos nem eleget. A logikára épülő feladványok rendesen feladták a leckét, miközben a Mensa tagjaival beszélgettünk, akik a gyakori sztereotípia ellenére ugyanolyan emberek, mint mi.

 

foto: puszta.com, hellodelsomogy.hu, cultura.hu, blabystayinghealthy.co.uk, mult-kor.hu, gizmodo.com, m.cdn.blog.hu, thisiswhyimbroke.com, intuitivtaplalkozas.blog.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta