Miért fekete a kóla?

Rovat

Megosztás

Teljesen természetesnek vesszük és elfogadtuk, hogy a kóla színe fekete. Ez mindegyik márkánál így van. El sem tudnánk képzelni más színt a kólában, pedig létezik ilyen.

A kólák története az 1800-as évekre nyúlik vissza. Egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton kísérletezte ki. Idő közben valamicskét változott a recept, de a fekete szín ugyanúgy jelen van és olyan általánosan elfogadott lett, mintha azt mondanánk, hogy a Föld kerek.

A kóla színe nem másnak köszönhető, mint a karamellnek. Nemcsak színezőanyagként, de ízesítőként is használják az italban. Ezt persze minden más gyártó átvette és azóta is változatlan.

Történtek kísérletezések olyanokkal, hogy átlátszó színű kólát készítettek. Az íze teljesen megegyezett az eredetiével. Forgalomban is lehetett kapni, de csúfosan megbukott. Hiába a teljes ízazonosság, a vásárlók kétkedve álltak hozzá. Mégpedig azért mert nem volt fekete. Úgy tűnik, hogy az íz megváltozását, vagy átalakítását könnyebben elviseljük, mint a színét. Ezért is van ma annyiféle ízű kóla, színre viszont mindegyik fekete.

De mi történne, ha nem színeznék a kólákat? Egész egyszerűen átlátszóak, vagy halványan sárgás színűek lennének a többi alapanyagtól. Viszont így kevesen vennék meg. Egész egyszerűen annyira hozzászoktunk a fekete színhez, hogy idegennek tűnne.

Persze néhány próbálkozás történt már. Az átlátszó kóla mellett készítette már kéket, de zöldet is. Másfajta színezéket adtak hozzá. Azonban ezek szintén nem nyerték el a vásárlók tetszését. Pár év múlva talán újból előkerülnek ezek és láthatjuk őket a boltok polcain. addig pedig marad a jól bevált fekete szín.

Miért fekete a kóla?
Kipróbálnád a különleges színű kólát?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta