Miért félünk az első csóktól?

Rovat

Megosztás

És miért nem kellene?

 „A csók az ajkak összeérintése valamivel. A csók az, amiben a nő egész lényével bennevan. A csók elsöprő dolog. Fontos, hogy mindig hunyd be a szemed. A fülénél mindig állj meg, és csak akkor menj tovább, ha engedi. Ha túl mélyen kalandozol, meglepetések érhetnek. A testeden érződjön az izgalom. Mindig simulj a másikhoz. A nyelved ne mozogjon túl gyorsan. Ne értékeld feltétlen túl a dolgot, nehogy csalódás érjen” – vezeti be a csókolózás rejtelmeibe diákjait drámaórán Melcsi néni a Középsuli sorozatban.

A csóknak tehát megvannak a maga törvényei, amik azonban elrémíthetik a fiatalabbakat, akik még nem élték át ezt az élményt. De vajon mik azok a tényezők, amik miatt egy kamasz retteg a csóknak még a gondolatától is?

adorable-boyfriend-couple-cuddle-Favim.com-3469922

„Égés lesz az egész!”

Ismételgetik az első randevúra készülők. Merthogy – mivel még nem próbálták – ezer százalék, hogy „bénák” lesznek és felsülnek a másik előtt.

Ha még kezdő vagy, nyilvánvalóan nem kell óriási elvárásokat fölállítanod magaddal szemben, de ügyetlenségtől sem kell tartanod. Ha rá kerül a sor, érezni fogod, hogyan kell csinálnod. Ez a tanács bizonyára mégsem nyugtat meg. Bátran avasd be félelmeidbe szerelmedet is. Ha valóban szeret, nem fog kigúnyolni téged, ellenkezőleg. Azon lesz, hogy a lehető legszebbé varázsolja számodra az első csók különleges pillanatát, és boldoggá fogja tenni a tudat, hogy ő az a kiváltságos, akivel átélheted.

Favim.com-3931567

„Részemről oké, na de ő…?”

A tinik attól is tarthatnak, hogy ha ők nem is, de a másik valamit elszúr. Te is nézd el neki, ha még nem jártas a csókolózás művészetében. Amikor már sokadjára ér össze az ajkatok, el sem fogjátok tudni képzelni, hogy a legelső kicsit más volt. Ha azt tapasztalod, hogy a második, harmadik, negyedik alkalommal is elköveti ugyanazokat a zavaró hibákat, például szinte a torkodig dugja a nyelvét, finoman jelezd, hogy máshogy szeretnéd. Olyan szavakkal, amiket te sem éreznél bántónak. Egy csókhoz két ember kell, és mindkét fél érzései, véleménye számítanak.

crush-kiss-love-romance-Favim.com-3935926

Fokhagyma és barátai

Na igen, a rossz lehelet… Ami azt illeti, felesleges aggodalom. Hiszen rendszeresen, naponta kétszer fogat mosol, a találkozás előtt pedig úgysem fogsz olyan ételt enni, ami kellemetlen szájszagot okoz. Messze kerüld a fokhagymát, fűszereket, paprikát. S bár nem étel, de a fő tiltólistás a cigaretta. Sosem értettem, miért van olyan nagy presztízse. Egy dohányos leheleténél kevés illúziórombolóbb és visszataszítóbb szag létezik.

Persze az is megeshet, hogy a randi úgy indul, mint a moziban: gyertyafényes vacsora, séta kézen fogva, majd a fiú hazakíséri a lányt, és az ajtóban megtörténik az, ami az amerikai vígjátékok legszebb pillanata.  Készíts a zsebedbe rágót, illetve ha kimész a mosdóba, vízzel öblítsd ki a szádat. Az említett ételeket tartalmazó fogásra pedig értelemszerűen ne bökj az étlapon.

Ladyandthetramp643

„Megbántam, hogy vele történt”

A legrosszabbik csókfajta, ami részeg idegenek közt, egy diszkó félreeső sarkában csattan el. Az ennél is rosszabbik: ha a fiú és a lány nagyon is jól ismerik egymást, és az egyik a háta közepére kívánja a másikat.

Hány, de hány tinédzser csókjának ez a forgatókönyve! A szórakozástól nyilván nem tilthatok el senkit, viszont az, hogy annyira leiszod magad, hogy már nem tudod kontrollálni, mit cselekszel, rég nem móka. Soha ne hagyd egyedül a poharadat (ez a fiúknak is szól, rosszakaratú emberek az erősebbik nem tagjait is ugyanúgy elkábíthatják!) , és maradj a barátaid közelében. Beszéljétek meg, hogy jelzitek a másiknak, ha olyan környékez meg, akit a hátatok közepére sem kívánnátok.

boy-grunge-kiss-pale-Favim.com-3920588

Valahogyan mégis megtörtént, és lelkifurdalás gyötör? Most már kár ezen keseregni. Ez egy tévedés volt, próbáld elfelejteni. Bizonyos idő elteltével, ha már komoly párkapcsolatban élsz, nem is fogsz emlékezni a korábbi rosszul sikerült pillanatra. Akkor már te is tisztában leszel vele, hogy attól még, mert valami első a sorban, nem biztos, hogy a leglényegesebb is. Akár az emberek első, összefüggéstelen szavai, amiknek a szülők annyira örülnek, és amiknek valójában semmi értelme. Apa és anya lelkesen jegyzi le, mit mondott a szemük fénye, öregkorukban mégsem erre fognak visszaemlékezni, hanem amikor gyermekük egyetlen rövid tőmondattal állt eléjük: „Szeretlek”.

Véleményem szerint ez a csókolózás legfőbb szabálya is. A valódi első csók számodra akkor fog elérkezni, ha az igaz szerelemtől kapod. Első? Száz, kétszáz, ezer… de akkor már rég nem számolod majd.

amor-bw-couples-cute-Favim.com-3926671

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: Középsuli.hu, favim, wikia

Csókold meg őt!
Neked már elérkezett életed első csókja?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta