Miért félünk a fekete macskáktól?

Rovat

Megosztás

A cicás gazdik tudják, hogy nincs mitől félnie annak, akinek fekete macskája van, hiszen ez a cica is ugyanolyan, mint a többi. Megvannak a saját terveik arra, hogyan próbáljanak meg eltenni minket láb alól, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a fekete bundájuk szerencsétlenséget hozna. Nem kell hátralépni, vagy elszaladni, ha átsétálnak előttünk az úton. 

Fekete macska
Te tartasz attól, hogy a fekete macska bajt hoz a fejedre?

Számos babona fűződik a fekete macskákhoz, és némelyiknek már több évszázados hagyománya van, de többnyire senki nem tudja, miért is kell félni ezektől cicamicáktól, bár tény, hogy különösen gyakran bukkannak fel az ördög, vagy boszorkányok mellett, szinte minden egyes kultúrában, és már-már összenőttek a balszerencsével. 🙁

tumblr_mwrue7rXFS1sg3kfpo5_500

Vissza a középkorba

Úgy tűnik, hogy a fekete macska és a szerencsétlenség már a 14. században szövetséget kötöttek, és azóta is töretlenül betartják, amit megfogadtak egymásnak. Bár pontosan nem tudni, miért alakultak ki a fekete macskához köthető babonák, de ez a hiedelem annyira kitartó és erős volt akkoriban, hogy a pestisjárvány alatt kiirtották a macskákat. A dolog iróniája, hogy pont azt az állatot sikerült kiszemelnie ennek a babonának, amelyik a rágcsálók irtásával segíthetett volna mérsékelni a járvány terjedését.

Skót hagyományok

A skótoknál kialakult egy legenda, melyben szerepel egy tündér, aki egy nagy fekete macska, a mellkasán egy kis fehér folttal. Ez a cicatündér Cat Sith névre hallgat és úgy tartják, képes ellopni az emberek lelkét a haláluk után, de még azelőtt, hogy Isten elé jutnának. Ez a babona oda vezetett, hogy a temetés előtti napokban őrizték a holttesteket is, nehogy a nagy fekete macska magával ragadja a lelkeket. Elűzni is megpróbálták őt, például azzal, hogy macskagyökeret használtak, vagy körbe-körbe ugráltak.

images (1)

A boszorkányok idején a fekete mágiához kötötték a fekete cicusokat. Szegény macskáknak nem volt semmi bűnük, de ahogy a 16. században a boszorkányság egész Európában elterjedt, a dolgok összekuszálódtak, mivel sok boszorkánynak hitt nő társai voltak macskák, így onnantól, akinek macskája volt, vonzotta a boszorkány jelzőt. Amerikában, a hírhedt salemi boszorkányvadászat idején már nem volt kétségük az embereknek afelől, hogy a fekete macskák igenis a boszorkányokhoz tartoznak. A helyzeten a Biblia-hívő, istenfélő zarándokok sem segítettek, akik, a középkori hiedelmek szerint a fekete macskákat az ördöghöz társították. Ezek után már elég egyszerű volt az egyenlet: fekete macska + boszorkány = ördög.

A fekete macska köré szinte mindenütt épült valamiféle babona, sok európai országban például nagyon rossz ómen, ha keresztezi az utadat egy ilyen sötét cicus, de még az sem mindegy, milyen irányból közelít.

A németek szerint, ha a fekete macska jobbról balra szeli át az utat előtted, az rossz hírt jelent, de ha fordítva, tehát balról jobbra, akkor valami jó dolog is kisülhet, ha pedig sikerül a jó irányba terelned a macskát, az még jobb. Persze, akinek cicája van, tudja, hogy erre kicsi az esély.

Ha egy fekete macska keresztezi az éppen játszani induló szerencsejátékos útját, az egyértelmű jel az illetőnek, hogy vissza kell fordulnia.

A kalózok babonái úgy tartották, hogy ha feléd tart egy fekete macska, akkor balszerencsét hoz, de ha épp távolodik tőled, az jó hírt jelent. Azonban a hajóiktól igyekeztek távol tartani a fekete cicákat, ugyanis, ha a macska bement a hajóba, körülnézett, majd kijött, az azt jelentette, hogy az a hajó a következő útján elsüllyed.

black-cat-pumpkin-hat

Nagy-Britanniában, Yorkshire kivételével, a fekete macska mindenütt a jó szerencse jele. A macska szerencsehozó erejében Közép-Angliában olyannyira hittek, hogy az esküvőre a menyasszonynak egy fekete macskát ajándékoztak, hogy megáldja a lakodalmat.

letöltés

Úgy tűnik, az egyiptomiak macska szeretete is hatással volt egyes hiedelmek kialakulására. A hajósok, halászok, és feleségeik egyaránt hittek a fekete cicák szerencsehozó erejében, a férfiak magukkal vitték a hajóra, a nők pedig otthon tartották a sötét szőrű cicákat.

A japánok is kitüntették a fekete macskát, ők szintén a jó szerencse erejével ruházták fel a doromboló szőrmókokat, akiket főként egyedülálló nők mellett lehetett megtalálni, mert úgy tartották, bevonzza a helyes udvarlókat.

Oroszországban a macskák már évszázadok óta szerencsét hoznak gazdáiknak.

Egy kis tudomány

A fekete pigmentáció nem korlátozódik csak bizonyos macskafajtákra, azonban az a tipikus fekete macska, amelyet minden filmben látunk, a Bombay fajtából való. Ő a mesebeli fekete macska, aki mindenkinek beugrik elsőre. A legtöbb fekete cicusnak arany színű szeme van, ez a testükben lévő magas melanin pigment összetételnek köszönhető. Bár, elméletileg nem számít, hogy fiú, vagy lány cicáról van szó, a hím macskáknak mégis “feketébb” a szőrük.

images

Halloween idején rengeteg fekete macska kap kiemelt figyelmet, de, hogy ne csak ilyenkor, vagy péntek 13-án vegyük őket észre, minden év augusztus 17-én egy a fekete macskákat elismerő napot tart a világ. 🙂

Fotók: dailynewsdig.com, catchy.ro, catster.com, pinterest.com, factfixx.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta