Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Miért jó, ha olvasnak a kisgyerekeknek esti mesét?

Miért jó, ha olvasnak a kisgyerekeknek esti mesét?

Az esti mese a gyerekek számára nagyon hasznos tud lenni. Nem szégyen bevallani, ha valaki felnőtt korában is imád meséket olvasni vagy nézni.

 

Az esti mese olyan dolog, ami szinte elengedhetetlen minden gyerek számára. Fontos része az életnek, ami később meghatározza majd a jellemet, valamint a hozzáállásukat leendő gyermekeikhez. A szülő-gyerek kapcsolat egyik erős köteléke ez.

Nem is gondolnánk, de egy egyszerű esti olvasással olyan képességekre tesznek szert a gyerekek, mint a kreativitás vagy a hatalmas képzelőerő, mely segítségével saját maga alakítja ki a kis világát. Már sok tanulmány született a témában, és mind arra a következtetésre jutott, hogy aki gyerekként esti mesét hallgatott, az később sokkal kreatívabb felnőtt lett.

Napi fél óra mese elalvás előtt nem csupán a jó alvást segíti elő, hanem a gyerek fejlődését is. Ami számunkra már lerágott csont, vagy végtelenül unalmas történet, az a gyerekek számára mindennél fontosabb lehet. A képzeletük megjeleníti mindazt, amit mi kiejtünk a szánkon és úgy látják ezt, mint egy tv képernyőt. Főleg kicsiknél fontos, hogy a mese a mindennapi életük része legyen. Meséből nem csak a világ viselt dolgait sajátíthatják el, hanem erényeket, valamint viselkedést is tanulhatnak. Sok mese a barátságról vagy a segítségről szól, így az erkölcsi jó megtapasztalása a viselkedésükön is meglátszik később.

A gyerekeknek ez egy jó szórakozás és érdekes program, ami mindennapos esemény. Belül azonban komoly személyiségformáló ereje van neki. A harmonikus szülő-gyerek kapcsolat ilyen apróságokban fog kibontakozni, mint például esténként egy mese olvasás. Azok a felnőttek, akiknek gyerekként esti mesét olvastak a szülei, később is előszeretettel veszik elő a gyerekkönyveket. Nem csupán nosztalgiázásból. Egyszerűen élvezik és hasznosnak tartják a mesélést. Ezek ugyanis többségében olyan történetek, amik kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólnak. Idővel pedig a mondanivalójuk nem kopik el, sokkal inkább erőteljesebb lesz. Így bátran mi is felüthetünk egy könyvet és belemélyedhetünk, akár egy gyermek.

Miért jó, ha olvasnak a kisgyerekeknek esti mesét?
Neked olvastak a szüleid esti meséket?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share