Miért jó horrort nézni a pandémia idején?

Rovat

Megosztás

A koronavírus-járvány miatti bezártság sok embert arra késztetett, hogy most nézze meg azokat a filmeket, sorozatokat, amikre eddig nem jutott idő. Többen azonban célzottan horrorfilmet néznek ilyenkor. Mi lehet ennek az oka?

A pandémia sok negatív dolgot hozott a mindennapokba: szociális távolságtartás, korlátozások, bizonytalanság. Azonban vannak pozitívumok is: a sok szabadidőben bőven jut idő most filmeket, sorozatokat nézni. Talán te is észrevetted, hogy most szívesebben nézel meg egy horrort, mint korábban. Ez egyáltalán nem meglepő, oka van annak, hogy miért esik jól most a TV előtti borzongás.

Kutatók 310 amerikai felnőtt bevonásával keresték a választ a fenti kérdésre. Azt találták, hogy bár nyugtalanító a horrorfilmek nézése, de bizonyos előnyöket is rejt.

Kevesebb félelem és szorongás

A kutatók azt találták, hogy a horrorfilm rajongók kevesebb félelemről és szorongásról számoltak be a pandémiával kapcsolatban. Ezt azzal magyarázták, hogy a horror alatt érzett félelem és negatív érzelmek lehetővé teszik, hogy kontrollált környezetben tudjanak a horrort nézők megküzdeni ezekkel az érzelmekkel. A filmek nézése közben megélhetik a negatív érzelmeiket, így azok hatásai csökkennek.

Nagyobb felkészültség

Azok, akik pandémiával vagy bármilyen apokaliptikus helyzettel kapcsolatos filmeket néztek, a pandémiára való nagyobb felkészültségről számoltak be mind fizikailag, mind mentálisan. Még akkor is, ha nem valós a történet, azzal, hogy ilyeneket néznek, a krízis során alkalmazott viselkedésekbe nyerhetnek bepillantást.

A személyiséggel is kapcsolatban van

A kutatók a személyiséggel is találtak kapcsolatot, méghozzá azt, hogy azok, akik veszélyes vagy fenyegető dolgok iránt érdeklődnek (mint például a horrorfilmek), azok ellenállóbbak a pandémia nehézségeivel szemben. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy ők valamilyen módon izgalmasnak is találják a mostani helyzetet. Ezáltal a kíváncsiságuknak engedhetnek, hiszen most testközelből szemlélhetik, hogy milyen átélni egy pandémiát.

Bármi is legyen a konkrét oka, valamiért jól esik ebben az időszakban horrort nézni. Ha téged ebben a nehéz időszakban mégis egy jó sírvanevetős vígjáték tud feldobni, akkor ne szégyelld, és a jó filmötleteidet bátran oszd meg a barátaiddal is.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

Te több horrort nézel a pandémia alatt?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta