A mesterséges intelligencia nyomán megjelent Raymunk Kurzweil 8. kötete

Rovat

Megosztás

Több ezer tudós és mérnök jelenleg is azon a nagyszabású vállalkozáson dolgozik, amelynek célja, hogy feltárja az emberi agy titkait. Raymund Kurzweil, amerikai feltaláló, szerző és jövőkutató, akit már kisgyermekkorában felfedeztek jelentette meg 8. kötetét, mely többek között arra keresi a választ, mi uralkodik agyunk fölött, hogyan működnek különböző szegmensei, s milyen következményei vannak a mesterséges intelligenciának saját világunkat tekintve.

A PABooks által rendezett tegnapi könyvbemutatón Raymund Kurzweil, amerikai kutató legújabb szerzeményét láthattuk végre, melynek címe: Hogyan alkossunk elmét? Raymund Kurzweil, amerikai feltaláló, szerző és jövőkutató, a század legnagyobb elméje, aki 50 éve kutatja az agyat, a nagy lángész, akit már kisgyermekként nagyon hamar, 16 évesen fedeztek fel, úgy vallja, sokkal több hasznunk válik abból, ha bátorítjuk a mai technológiát, nem pedig háttérbe szorítjuk. Újabbnál újabb könyveket jelentetett már meg a mesterséges intelligencia kapcsán, mostani, 8. szerzeménye agyunk működését, jelenségét, s a mesterséges intelligencia következményét vizsgálja.

Kurzweil kötete sorra veszi, agyunk hogyan és miként működik, hogyan tárolja az emlékeket, vagy éppen az információkat, hogyan hívja elő őket, s ami nagyon érdekes, mi alapján döntünk valamiről, és milyen következményekkel járhat a világ problémáinak kezelésében, ha saját intelligenciánkat képesek vagyunk megnövelni.

A mesterséges intelligencia jelenlegi formája a jövőt szolgálja? Felvetődhet bennünk a nagy kérdés, amikor belekezdünk Raymond Kurzweil nyolcadik kötetébe. A szerző szerint a mesterséges intelligencia lehetőségei igenis fontosak, melyeket okvetlenül fel kell tárnunk. A kötet foglalkozik még az agy mintázatfelismerési elméletével is, szó esik az ősagyról, s arról, miként segít nekünk akkor, amikor kielégülést keresünk, vagy el akarjuk kerülni a veszélyeket.

Ami számomra különösen érdekes téma a kötetben, az nem más, mint a szerelem kérdése. A szerző  szerint maga az érzés csak azért létezik, hogy kielégítse z agy működésének alapját, vagyis a neocortex szükségleteit. Ha nem rendelkeznénk neocortexszel, akkor maga a nemi vágy elég lenne a szaporodáshoz, magyarul, nem lennének érzéseink egymás iránt.

A Hogyan alkossunk elmét? című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta