Miért NEM baj, ha átlagos vagy?

Rovat

Megosztás

Úton-útfélen azt hallhatjuk, hogy legyünk egyediek, különlegesek, hogy az átlagos az unalmas. De mennyire átlagos is az átlagos?

A társadalmunkra jellemző, hogy a többség jobbnak szeretné mutatni magát annál, amilyen, és erre például a közösségi média tökéletes platformot biztosít. A pszichológiában régóta ismert az úgynevezett Wobegon-hatás, amelyet önfényező hatásnak vagy átlag feletti-hatásnak is neveznek (Psychology.Wikia).

Eszerint az emberek többsége átlagon felülinek tartja magát. A szociálpszichológusok szerint pont abban vagyunk átlagosak, hogy az átlagnál jobbnak látjuk magunkat.

A Wobegon-hatást számos területen vizsgálták: autóvezetők, egyetemisták és vállalatvezetők között is, a kutatások pedig rendre azt mutatják, hogy az emberek azt gondolják, olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek jobbak, vágyottabbak, mint amelyekkel az átlag rendelkezik.

Zuckerman és Jost 2001-es kutatásában azt találta, hogy főiskolások többsége népszerűbbnek tartja magát az átlagnál (Psychology.Wikia).

De miért is van ez a jelenség?

Kutatások szerint azt segíti elő bennünk, hogy boldogabbnak és elégedettnek érezzük magunkat, de mint látjuk, a tények szerint inkább az igaz, hogy többségünk átlagos.

A lehetőségek tárháza

Mindazonáltal sokunkban az a tudat, hogy átlagosak vagyunk, rossz érzéseket kelthet. Érdemes ilyenkor megfordítani a dolgot: ha most azt érezzük, hogy átlagosak vagyunk, az egy lehetőség is arra, hogy találjunk valamit, amiben különlegesek lehetünk, egy hobbit, egy szakmát, amiben azt érezzük, megtaláltuk önmagunkat és ki tudunk teljesedni.

Közösség másokkal

Másrészt, mivel az emberek többsége átlagos, azzal, hogy azok vagyunk, hasonló tapasztalatokkal bírunk, könnyebben megértjük egymást, egy nehézség esetén sosem kell azt éreznünk, hogy amit átélünk, azt soha senki nem élte át. Találhatunk embereket hasonló felismerésekkel, élményekkel, így könnyebben átvészelhető egy nehéz időszak, és az örömteli események is megoszthatók egymással.

Részben biztosan tévedünk

Mindezek után pedig a csattanó: azzal, hogy átlagosnak minősítjük magunkat, részben biztosan tévedünk.

Hiszen minden ember egyedi, mindegyikünkből egyetlen egy van a világon, nincs még egy olyan ember, aki pontosan ugyanolyan, mint mi, ugyanúgy gondolkodik, érez és viselkedik, mint mi.

Úgyhogy, ha általánosságban átlagosak is vagyunk, nyugtasson meg a tudat mindannyiunkat, hogy valami egyedi biztosan van bennünk is.

Források: Psychology.Wikia, giphy.com

 

Miért NEM baj, ha átlagos vagy?
Szerinted te átlagos vagy?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta