Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Miért szelfizünk?

Miért szelfizünk?

Csináljunk egy képet itt, de még egyet ott is. – Mindenki szelfizik, de mi áll valójában mögötte?

“Hogy megörökítsük az értékes pillanatokat, amiket később jó lesz visszanézni.”

Forrás: giphy

 

-Ez így van, egészen addig, amég ki nem posztolod a publikumnak. Miután ez megtörténik, egészen más funkciót kap.

…Nem így gondolod? Akkor mostantól egy képet se tegyél ki a profilodra.

Forrás: giphy

 

Ha ez a mondat negatív és kellemetlen volt számodra,

Forrás: giphy

 

akkor valójában rád is igaz, hogy a profilodra töltött tartalmakkal a személyiséged is formálod. Egy kép vagy poszt feltöltése hozzájárul a rólad alkotott globális képhez, amit szeretteidnek, barátaidnak ismerőseidnek és a kíváncsiskodó tekinteteknek építettél fel.

Forrás:giphy

 

A rólad alkotott vélemény manipulálása. Közvetett üzenetet küldhetsz a publikumnak saját magadról – arról, ahogy te szeretnéd, hogy lássanak téged. Mielőtt megijednél, hogy az internet fogságába estél, és személyiséged összeforrt a virtuális világgal, megnyugtatlak:

…ez a jelenség már a portrék festése óta átitatja a társadalmat.

Forrás: giphy

 

Gondoljunk bele egy portré készítésének körülményeibe. Hívjuk elő a azokat, amelyek a festmények -természetes- photoshop remekei. Hiszen, ha az uralkodó úgy kívánja, hogy markánsabb álla legyen, erősebb válla, és határozott megjelenése, akkor az alkotónak bizony teljesítenie kellett kívánságát.

Forrás:bigthing

 

A negatívum ott rejtőzik, ha valaki ilyen módon próbálja felépíteni külsejét és személyiségét, de ez csupán vágyakból épül fel (- és mégcsak nem is uralkodó.)

Forrás:giphy

 

Mutat egy képet a közvéleménynek, amilyen szeretne lenni. Ha nem tud megfelelni ennek a profilnak a valóságban, lelki sérelmek, megfelelési kényszer, stressz, akár depresszió is kísérheti. Vannak olyan -még kiforratlan- személyiségek, amelyek önbizalmuk forrásaként tekintenek a posztolt képekre.

Minél több likeot kaptam – annál többet ér a képem = vagyis én.

Forrás:giphy

 

Az önkép bizonytalansága okozza ezt a jelenséget, amelyet csak úgy lehet orvosolni, ha az illető megismeri, majd megérti saját magát, végül pedig megbékél vele.

Forrás: giphy

Ha valaki definiálni szeretné magát a nyilvános profiljával, akkor a képei által meghatározhatjuk, mi a hobbija, hova jár a barátaival, miket szeret csinálni, mit sportol vagy akár azt, hol dolgozik – ráadásul, még a családját is láthatjuk, úgy, hogy őt talán még soha nem köszöntöttük a születésnapján élőben (…csak virtuálisan).

Forrás:pbs.org

 

Ahogy a festményeknek is, a képeknek is üzenete van. Mielőtt véleményt alkotnánk arról, akit látunk, előbb válaszoljuk meg a következőket:

-Mit akar üzenni ezzel?

-Milyen globális képet alkot magáról az illető?

-Hogyan járul hozzá a személyiségéhez?

Forrás: giphy

Miért szelfizünk?
Szerinted miért szelfizünk?

Borítókép: career.uconn

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share