Miért is ünnepeljük nőnapon a nőket?

Rovat

Megosztás

Mint azt tudjuk, minden évben március 8-án ünnepeljük világszerte a nőnapot, ám sokan azt sem tudják, miért pont ez a nap a nőké, miért ünnepeljük őket valójában?

Manapság a nőnapot úgy ünnepeljük, hogy a férfiak a család női tagjait elárasztják virágokkal, bonbonokkal, de nem tudják, hogy régebben valójában miért tartották a nőnapot. Korántsem volt ilyen kedveskedős ez a nap, a nők az egyenjogúságért küzdöttek.

849685-InternationalWomensDay-1425760815-114-640x480

Mindennek az előzménye 1857-ben kezdődött, amikor egy textilipar női dolgozói úgy döntöttek, hogy felszólalnak jogaikért, azaz jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követeltek. Ennek hatására felvonultak az utcákon és tüntettek. Mégis 1917 óta tartjuk hivatalosan a nőnapot, méghozzá orosz események hatására. Ekkor rengeteg nő, sőt még férfiak is kiálltak és tüntettek, aminek következtében II. Miklós cár lemondott.

Magyarországon csak 1948-tól tartják számon a nőnapot, viszont akkor még nem lehetett nyilvánosan beszélni a női egyenjogúságról, hiába értek el ezzel valamit az emberek. Abban az időben a nők nem is szavazhattak, nem szólhattak bele semmibe. Végül elsőként Új-Zélandon vezették be a nőkre a választójogot. Ennek ellenére sajnos a mai napig vannak olyan országok, ahol a nőknek nap, mint nap harcolniuk kell a jogaikért, vagy inkább csak csöndben tűrnek, elviselve mindazt, amit az állam kényszerít, vagy épp nem enged nekik.

Az oké, hogy a nők dolgozhatnak, de nem mindegy milyen munkakörben. Még most is hátrányban vannak például a vezető pozíciókban levő nők, annak ellenére, hogy az erre alkalmas teszteket több nő jobban töltötte ki, mint a férfiak többsége. Ezzel párhuzamosan beszélhetünk az ugyanabba a munkakörbe dolgozó nők és férfiak fizetéséről, mutatta egy korábbi felmérés.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta