Ezt nézed:  / Hírek / PR / Pszicho, szex / Miért változik folyton a kedvem? Tehetek ellene?

Miért változik folyton a kedvem? Tehetek ellene?

A kamaszkor velejárója, hogy bár nem mindig tudod megmagyarázni, mégis hangulatingadozásaid vannak. Szögezzük le, ez egy teljesen természetes dolog! Vagyis mindenki átéli, éppen ezért nem vagy egyedül!

Ebben a korban folyamatos változásokon mész keresztül!

A szervezted elkezdi termelni a nemi hormonokat, – lányok esetében az ösztrogént, fiúk esetében a tesztoszteron, – ami egyben azt is jelenti, hogy átalakul a tested. Ez a külső változás, kinél lassabban, kinél gyorsabban, de megtörténik. A fizikális jellemzők változása miatt pedig úgy érezheted, hogy nem mindig tudsz azonosulni önmagaddal, azzal, akit a tükörben látsz.  E mellett pedig, ezek a hormonok az érzelmi változásokért is felelősek. Vagyis egyszer jól vagy, másszor nem.

Mivel változik az önképed, és úgy érzed, egyre felnőttesebb vagy, szeretnél saját döntéseket hozni és irányítani az életedet. Persze ez nem ilyen egyszerű. Miközben alakul a személyiséged, rengeteg érzésen mész keresztül, sokszor befolyásolhatnak mások, vagy éppen hasonlítanál valakihez, akivel később nem is értesz együtt, magányosnak is érezheted magad, mintha senki, főként a szüleid nem értenének meg. Ezeken mindenki átesik a felnőtté válás felé vezető úton.

Ha te is úgy érzed, olyan mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnél, ezek a tippek segíteni fognak!

KERESS MAGADNAK HOBBIT!

Csinálj valamit olyat, amit szeretsz. Ha sportolsz, akkor közben egy olyan hormon is termelődik, ami kontrollálja a stresszt. Ha alkotni szeretnél, mondjuk festeni, írni stb, az segít abban, hogy érzelmeidet kiadd magadból.

BESZÉLJ AZZAL, AKIBEN BÍZOL!

Ez lehet az egyik szülőd, aki már túl van ezen; vagy lehet az egyik barátod/osztálytársad is, aki szintén hasonló változásokon megy keresztül. Ne tartsd magadban az érzéseidet.

SÍRJ NYUGODTAN!

Semmi gond nincs azzal, ha valaki sír. Hidd el, jobban leszel tőle. Ha úgy érzed, hogy nem megy, pedig jól esne, keress valamit, mondjuk egy olyan filmet, ami segíthet ebben.

PIHENJ!

Aludj eleget, ez nagyon fontos! Nyugtasd le a szervezetedet, ha kell akkor vegyél nagy levegőt, és várj, amíg elmúlik az az érzés, amitől meg akarsz szabadulni.

Habár az érzéseid nem állandóak, hanem folyamatosan változnak, nézd a jó oldalát, annyi mindent élhetsz meg most elsőnek, hogy később még akár hiányozni is fognak ezek az érzések.

Vannak, akik az állandóságot, a kiszámíthatóságot keresik, és vannak olyanok, akik a változatosságot. Mivel a jövőt nehéz megjósolni, így meg kell ismerned magadat és a lehetőségeidet ahhoz, hogy a számodra legjobb döntést meg tudd hozni. Igaz ez a pénzügyekre is.

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share