Mihez kezdjek érettségi után?

Rovat

Megosztás

Még az érettségi előtt egyetemet kell választani és sokakban felmerül a kérdés, hova menjek, hogy később ne bánjam meg, melyek azok az egyetemek, ahol jó a tanítás, nem vérzünk el a vizsgaidőszakban, mégis piacképes diplomához jutunk. Itt most összefoglalunk pár népszerűbb egyetemet, hogy kicsit egyszerűsítsük a dolgot.

Kezdjük azzal az egyetemmel, mely a Felvi szerint a legnépszerűbb egyetem, amelyet leggyakrabban választanak a frissen érettségizettek, ez pedig nem más, mint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem.

ELTE_logo 

Az ELTE presztízse a legnagyobb a magyarországi egyetemek közül és erre nagyon kényesek is, illetve ügyelnek rá, hogy ez így is maradjon. Az ELTÉ-n belül is a Társadalomtudományi és a Jogi kar a legnépszerűbb. Itt BA-n, tehát alapképzésen leginkább az elméletre fekszenek rá, tehát jócskán kell majd magolni az anyagot, de, megijedni nem kell, hiszen ettől függetlenül lesznek gyakorlati órák is, ahol a tapasztalatszerzés és egyértelműen az elmélet gyakorlati megvalósításának megismerése a cél.

Továbbá az ELTÉ-ről rengeteg jó, piacképes programozó kerül ki. Ráadásul gyakorlatilag az ELTE összes kara jó elhelyezkedésű, könnyen megközelíthető a városban. Ami az egyetemi életet illeti, a közösség könnyen és gyorsan kialakul a rengeteg szervezett programnak köszönhetően, az élet pörgős, ha az ELTÉ-t választod unatkozni nem fogsz. 

A második amit meg kell említenünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, hiszen ez az egyetem verseng az ELTÉ-vel karöltve a Magyarország első egyeteme címért.

Ppke_logo Szintén sokan választják az Pázmány Bölcsész és Társadalomtudományi, illetve Jogi karát. A Pázmány alapképzésén szintén az elmélet kerül jobban előtérbe és csak a harmadév végén térnek át jobban a gyakorlatra. Mivel a Pázmány Bölcsész karának java 2014 szeptemberétől már Budapesten üzemel szintén könnyen megközelíthető, leszámítva a Vitéz János Kart, ami Esztergomban található.

A PPKE életéről ismét a közösség, amely itt is könnyen és gyorsan kialakul, bár annyi hivatalos program szervezés nincs, mint az ELTÉ-n, illetve a tanárok a legfontosabb megemlítendő szempont. A Pázmányos tanárok többsége korrekt és segítőkész, bár mindenhol lesznek olyan tanárok, akiket kevésbé fogtok szívlelni. Hátrányának viszont azt lehet megemlíteni, hogy a Pázmányos diploma csak pár éve kezdett megerősödni a piacon, de az, hogy milyen diplomával, milyen sikeresen akartok befutni csak Rajtatok múlik. Aki nyitott szemmel és füllel jár valószínűleg találni fog megfelelő állást.

Ha már a jognál tartunk érdemes kitérni a Károli Gáspár Református Egyetemre is.

karoli_logoHiszen a Károli jogász és bölcsészképzése, illetve tanítóképzése is egyre felkapottabb az utóbbi időben. A Károlis hallgatók többsége, kartól és képzéstől függetlenül családias légkörről számol be. A tanárok, de még a felsőbb évesek is segítőkészek, akár órák utáni kérdésekről, akár délutáni korrepetálásról van szó. A legjobb, legnagyobb közösségi élet viszont a Károli pszichológiáját jellemzi az egyetemen, szerintem nem kell többet mondanom, minthogy “pszichomikulás”. Hátránya az egyetemnek, hogy valószínűleg fogtok találni a Károlinál népszerűbb helyeket is, de se ELTE, se Pázmány ne térítsen el szándékotoktól, ha a Károlit néztétek ki magatoknak.

Térjünk át a gazdaságra, ahol két népszerű egyetemről kell említést tenni. Az egyik a Budapesti Corvinus Egyetem.

corvinus_egyetem_logo A Corvinus, bár a Bölcsészkara sem az utolsó, Gazdálkodástudományi karáról és a Nemzetközi tanulmányok szakáról híresült el. A Corvinus erőteljesen gyakorlatias és inkább a tapasztalatszerzés a célja, mintsem az elmélet, de természetesen itt sem ússzátok meg a magolást. Diplomája versenyképes, ez első sorban a tanároknak köszönhető, hiszen szép számmal akad miniszter és diplomata, jogász és orvos, de akad fiatalosabb, jó humorú oktató is. Rendkívül segítőkészek és közvetlenek. A Corvinus élete szintén pörgősebb, sok a hivatalosan és hivataltalanul szervezett program, mind tudományos, mind közösségépítő jelleggel. A karok elhelyezkedése, pedig szintén előnyös, akár az ELTÉ-nél.

A másik szintén gazdasági főiskola a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, azaz a BKF.

g_bkf_logoAzok viszont, akik ide szeretnének felvételt nyerni bele kell nyúlniuk a pénztárcájukba, mivel a BKF nem nevezhető a “legolcsóbb sulinak”. Viszont sokat lehet nyerni vele, mivel a képzés rendkívül jó és mottójuk “az üzlet a fő”. A piacképes diploma kézhez vétele után könnyen el lehet helyezkedni, akár turizmus, akár marketing, akár építészet szakiránnyal. Hangulata a gimis hangulathoz hasonlítható, ezen felől sok-sok dologba és területbe kóstolhatsz bele, mielőtt végleg eldöntenéd, mivel is akarsz foglalkozni.

Bárhogy is döntesz, bármelyik egyetemet is választod, két dolgot mindenképp tarts a fejedben. Egyrészt meg kell szokni a híres-hírhedt Neptun rendszert, mivel Magyarországon, idén már minden egyetem egységesen ezt a tanulmányi rendszert alkalmazza. Ebben segítenek a tanárok és a felsőbb évesek, meg lehet tanulni kezelni és csak a tárgyfelvételi, illetve a vizsgajelentkezési időszakban fogod átkozni.

Másrészt hátránya (vagy előnye) lehet minden egyetemnek az órarendje. Hiszen az óráidat már Te válogatod, az órarendedet Te állítod össze, de lesz olyan, hogy egy bizonyos óra időpontja bizony csak késő délutáni, vagy akár esti órákban elérhető. Ügyesen kell összeállítani a heti beosztást, hogy egy esetleges 16:10-17:40-ig tartó tanóra is beleférjen.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta