Milánó: kizöldült épületek

Rovat

Megosztás

A világvégét vizionáló filmekben a nyüzsgő metropoliszok helyét elhagyatott kísértet városok romjai veszik át, ahol a természet fokozatosan visszahódítja a beton uralta területeket és zölden burjánzó növényzet lepi el a hajdan emberi élettel teli épületeket. Mindez megvalósult Milánóban, de nyugalom, a világvégétől még nem kell tartani.

Csupán annyiról van szó, hogy életbe lépett a Bosco Verticale, vagyis a Függőleges erdők projekt, mely igyekszik közelebb hozni a modern ember urbánus életterét a természetes környezetéhez. Egyenlőre még csak egy ikertornyot borítottak zöldbe elhivatott botanikusok, de a terv kiválóan működik, így remélhetőleg nem állnak meg két épületnél.

A növények kiválasztásánál szerepet játszott azok ellenállósága a forró klímával és a magasban munkáló szélcsatornákkal szemben is. Végül a tornyokra 740 fa, 5000 bokor és 11 000 évelő növény került, ami 110, illetve 76 hektárnyi erdőnek felel meg.

Az erdő bunda nem csupán látványos, de segíti a légszennyezés csökkentését, növeli a levegő páratartalmát, a lakásokat is élhetőbbé teszi, hiszen a növények nem engedik, hogy az épület túlságosan felmelegedjen és hangszigetelőként is működnek, de az energiafogyasztást is csökkentik. Reméljük a projekt túlburjánzik majd az országhatárokon és a világ több városában is kizöldülnek majd az épületek.

Bosco Vericale

Olvass tovább!

Kizöldült épületek
Tudod hol van a Sixtus-kápolna?

Képek: dezeen, freshome, wikipedia

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta