Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Milyen egy kollégiumban élni? Előnyök és hátrányok!

Milyen egy kollégiumban élni? Előnyök és hátrányok!

Az otthon melege után nem egyszerű önállóvá válni és kollégiumba költözni. Ilyenkor nagy dilemma áll előttünk. Albérlet vagy kollégium? Anyagi és más tényezőket összevetve igyekszik minden diák eldönteni, mi lenne a számára ideálisabb. Te sem tudsz dönteni? Olvasd el milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha valaki kollégiumba költözik.

college

 

Egy ilyen zárt közösségben nagyon gyorsan kiderül, hogy be tudunk-e illeszkedni. Ha igen, akkor valószínűleg életünk egyik legszebb korszaka elé nézünk, ha nem, akkor sok kellemetlenséget kell elviselnünk. Például:

1. Sose tudod, hogy mire számíts, hiszen rengeteg ember vesz körül és mindenki más. Amikor hazamész nem tudhatod, hogy egy     csendes tanulós este, vagy egy őrült buli vár rád. Ha el tudod fogadni, hogy nagyon sok féle emberrel vagy összezárva és túl tudsz jutni rajta, hogy nem biztos, hogy minden éjjel ki tudod pihenni magad, akkor nem lesz baj.

2. Talán az egyik legnagyobb probléma az lehet, ha valaki olyannak kell együtt élned, akiről kiderül, hogy egyáltalán nem vagytok egy hullámhosszon. Ilyenkor először csak a kínos csendeken kell átvészelned, mivel nincs közös témátok, majd később az is lehet, hogy veszekedésbe torkoll az egész. Ilyenkor vagy megbékélsz a helyzettel és elviselitek egymást vagy megpróbálod elintézni, hogy egy másik szobába kerülj. Mindkét szituáció kellemetlen.

3. Egy kollégiumban nem csak a magánszférád szűkül le, de a magánéleted is korlátozva van. Ha albérletbe költözöl, akkor és annyiszor alszik nálad a barátod/ barátnőd, ahányszor csak szeretnéd egy héten. A kollégiumban erről szó sem lehet, így vagy megoldjátok máshol a légyottokat vagy marad a szobatársakkal mozizás.

4. Meg kell tanulnod alkalmazkodni. Nem te döntöd el egy kollégiumban, hogy mikor mész zuhanyozni, vacsorázni, tanulni. A kollégiumban szigorú rendszer szerint működnek a dolgok. Mellesleg, ha nem sietsz a zuhanyzással este 8 után biztos, hogy ne számíts meleg vízre.

5. Nem tudsz elvonulni, ha egyedüllétre vágysz. Egész nap az iskolában vagy az osztálytársaiddal a nap végén pedig visszamész a koliba, ahol szintén egy csomó emberrel kell lenned. Minden gondolatodat meg kell osztanod valakivel, a kajádról már nem is beszélve.

Persze még mielőtt teljesen kiábrándulsz a kollégiumi életből tudnod kell, hogy számos előnye is van annak, ha kollégiumba költözöl.

COLLEGEhuffingtonpost.comdnflakng

 

1. Ha a kollégiumot választod, biztos lehetsz benne, hogy soha nem maradsz le egy sulis buliról vagy rendezvényről sem. Mindig a központban lehetsz és megkönnyíti a helyzeted a kapcsolatok kiépítésben. Ha pedig jegyzetre lesz szükséged, garantáltan lesz kitől elkérned.

2. Lehet, hogy az otthonodtól távol jársz középiskolába, ezért csak ritkán tudsz hazalátogatni. Ha kollégiumban laksz, garantáltan nem leszel magányos, hiszen mindig lesz valaki, akivel elbeszélgethetsz, akinek kiöntheted a lelked. Mivel ők is ugyanabban a cipőben járnak, mint te biztos megértő fülekre találsz.

3. Nem elsődleges, de nem is utolsó szempont, hogy mennyi pénzt kell költened havi szinten a szállásra. A kollégiumi lakással nagyon sok pénzt spórolhatsz magadnak vagy a szüleidnek. Egy albérlet fenntartása 3-4-szeresébe kerül. Emellett pedig az utazásra, étkezésre és szórakozásra is kell félretenned egy kis pénzt.

4. Amíg otthon egy burokban éltél itt megtanulod, milyen alkalmazkodni ez pedig sokat segíthet majd a jövőben. Sokkal egyszerűbb úgy beilleszkedni egy munkahelyre, ha nem esik nehezedre a csapatmunka, ha nem vagy magányos farkas. A kollégium megtanít együttműködni másokkal. Sokkal jobban tudod majd kezelni a konfliktusokat és toleránsabbá válsz.

5. A kollégium sokkal kényelmesebb. Elsőre furcsán hangzik ez a kijelentés, hiszen eddig pont arról beszéltünk, hogy nem túl kényelmes. Azonban van egy kényelmes része is. A kollégiumok általában az iskola közelében helyezkednek el. Ez hatalmas előny, hiszen reggel elég fél órával a tanítás kezdete előtt felkelned és pár perc alatt átsétálhatsz a suliba. Akik pedig albérletben laknak néhány esetben 35-40 percet is utazhatnak minden reggel.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share