Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Minden, amit a középszintű természettudományi érettségikről tudni érdemes!

Minden, amit a középszintű természettudományi érettségikről tudni érdemes!

Ha természettudományos tárgyból készülsz szóbelizni, olvasd át összeállításunkat, amelyben a középszintű szóbeli vizsga követelményeit, pontozását tekintettük át, tantárgyi bontásban.

A középszintű szóbeli vizsgák időtartama, és a maximálisan megszerezhető pontszám:

fizika 15 perces felelet / Max. 60 p.
biológia 15 perces felelet / Max. 50 p.
földrajz 15 perces felelet / Max. 50 p.
kémia 15 perces felelet / Max. 50 p.

 

Biológia:

– A vizsgán használható segédeszközként az Állat és Növényismeret c. könyv vagy ezzel egyenértékű információt tartalmazó egyéb kiadvány, illetve kísérlethez szükséges eszközök. Ezeket az eszközöket a vizsga szervezője bocsájtja a rendelkezésre.

– Egy téma kifejtése 25 pontot ér, másik 25-ot kaphattak egy projektmunka bemutatására,vagy gyakorlati feladat megoldására. Figyeljetek arra, hogy az értékelésben fontos szempont feleletetek előadásmódja, logikus felépítése is.

Részletesebb információkért olvassátok el ezt az összeállítást! biológia_részletes_leírás

Fizika:

– A vizsgán a suli köteles biztosítani számotokra függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, tételeknek megfelelően csoportosított kísérleti eszközöket vagy mérőműszereket.

– Jogotok van megismerni előre a vizsgán megjelenő témaköröket, illetve az ezekhez kapcsolódó kísérleteket, méréseket, valamint az ezekhez szükséges eszközöket.

– A szóbeli vizsga 60 ponttal értékelhető, ebből 55 pont a tartalmi rész minősítése. A felelet előadásmódjára adható 5 pontot az alábbi szempontok alapján tudjátok összeszedni: mennyire koncentráltok a témára, kellően logikusan beszéltek-e, mennyiben önálló a téma kifejtése.

Részletesebb információkért olvassátok el ezt az összeállítást!fizika_részletes leírás

Földrajz:

– A 15 perces feleletek 50 pontot érhet. A vizsgán egy természet- és egy társadalomföldrajzi problémát kell kifejtenetek, 25-25 pontért. A tartalmi összetevők 20 pontot érnek, 2 pontot kaphatsz, ha logikusan van felépítve a feleleted, a szaknyelv- a térkép- és az eszközhasználat 3 pontot érhet.

– Középiskolai földrajz atlaszt használhattok a feladatok megoldásához.

-Vigyázzatok, az általatok ismert tételsor nem fogja egészen pontosan fedni azokat a feladatokat, tételeket, amelyeket húztok! Olvassátok el alaposan a kézhez kapott tételeket, és mindig a konkrét feladatot oldjátok meg!

Részletesebb információkért olvassátok el ezt az összeállítást! foldrajz_részletes_leírás

Kémia:

– A vizsgán a suli köteles biztosítani számotokra függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, tételeknek megfelelően csoportosított kísérleti eszközöket.

A szóbeli vizsgatétel két feladatot, A és B feladatokat, tartalmaz.

Az A feladat: Egy szerves, szervetlen vagy általános kémiai téma vagy témakör átfogó ismertetése. (20 pontot érhet a tartalmi helyesség, 5 pontot pedig a felelet logikai felépítése)

A B feladat: Egy kísérlet végrehajtása és a tapasztalatok értelmezése vagy leírt kísérlet megadott tapasztalatainak értelmezése. A két feladatnak eltérő témaköröket (pl. szerves és szervetlen vagy általános és szerves kémia) kell érinteniük. A tételeknek utalniuk kell a használható segédeszközökre. (A kísérlet elvégzése, a tapasztalatok megállapítása 10 vagy 0 pontot érhet attól függően, hogy kísérlet elvégzése, vagy megadott kísérlet elemzése-e a feladat, A kísérlet tapasztalatainak értelmezése 5 pontot érhet, ha te végezted el a kísérletet, és 15-öt, ha elemezned kell egy megadott kísérletet. A szakmai nyelvezet, a mértékegységek, a jelrendszer helyes használata 5 pontot érhet, ugyanúgy, mint a segédeszközök szakszerű használata.)

Részletesebb információkért olvassátok el ezt az összeállítást!kemia_részletes_leírás

Kép forrása: naturalofindone.blogspot.com

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share