Minden, amit NEM tudsz a Halloweenről

Rovat

Megosztás

A Halloween ünneplése egyre jobban elterjedt és már nincs olyan, aki ne készítene töklámpást ezen időszakon. Azonban tudod az ünnep eredetét? Most megtudhatod!

1. A Halloween az “All hallows” – vagyis mindenszentek kifejezésből ered

Kép forrása: Pexels

2. Jack O’Lantern a töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve

3. A Keresztények vették át ezt az ünnepet

Ahogy arra már többször is volt precedens a történelem során, a kereszténység elterjedésével az ősi pogány szokások betiltása helyett inkább „keresztényiesítették”, vagyis az egykori kelta halottkultuszból a keresztény mindenszentek ünnepe lett. Majd jött III. Gergely pápa a 800-as években, hogy Szűz Mária és a mártírok emléknapját május 13. helyett inkább október 31-én ünnepeljék a hívek, és november 1-re helyezte át a mindenszenteket és november 2.-ra a Halottak napját.

4. Azért öltözöl be, hogy elvegyülj…

Ugyebár úgy hitték, hogy Samhainkor köztünk járnak a démonok, szellemek és boszorkányok. Azért öltöztek be az élők is félelmetes öltözékbe, hogy elbújjanak előlük, hogy megkíméljék őket a valódi rémek. Szóval röviden-tömören: „elvegyültek” .

5. A halottaknak gyűjtöd a csokit

Mármint kezdetben ez volt a lényege. Samhain idején ételt hagytak elől a kelták a holtaknak, hogy vándorlásuk idején ne éhezzenek meg. Ma persze szívesebben tesszük zsebre a potya csokit… amit mintegy váltságdíjul fizetnek nekünk az élők, hogy ne zargassuk őket. Erről szól a „trick or treat”, azaz „csíny vagy ellátás”, mert ha nem adnak ételt, jutalmat, akkor bekeményítenek a démonok és kísértetek…

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta