Ezt nézed:  / Suli / Minden, amit a pótfelvételiről tudni kell

Minden, amit a pótfelvételiről tudni kell

Nem vettek fel az egyetemre? Ne csüggedj – még van remény!

Amikor Krisz szembesült a ténnyel, hogy nem nyert felvételt a BME-re, mély letargiába zuhant. Barátai hiába vigasztalták, meg se hallotta, amit mondanak. Csak akkor kapta fel a fejét, amikor az egyik cimbora hatalmasat csapott vállára: ” Hékás, a pótfelvételiről még nem hallottál?”

Fény az alagút végén

De mi is az a pótfelvételi? Krisz nem tudta megmondani a választ, és valószínűleg kevesen vannak vele tisztában, mit is takar. Hiszen senki sem úgy adja be a jelentkezését az egyetemekre, főiskolákra, hogy “Na, ez nem fog menni, de majd másodjára…!”. Pedig sokakat ér kellemetlen meglepetés, tavaly például a 105 000 jelentkezőből körülbelül 33 000 főt nem vettek fel sehova. Tavaly előtt hasonló adatok születtek, viszont a pótfelvételi által a 9500-ból 7300 diák kerülhetett be álmai egyetemére.

Pótfelvételizni annak van lehetősége, akit egyetlen helyre sem vettek fel, vagy aki idén nem felvételizett sehová, most mégis késztetést érez a tanulásra.  Sajnos azonban ennek ára van: a reménykedő diákok csupán önköltséges képzésre adhatják be jelentkezésüket (kivéve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a hazai iskolák határon túli képzései esetében).

ki lp

Mielőtt az evésbe fojtod bánatod, próbáld meg a pótfelvételit!

 

Pótfelvételi idén

Ebben az évben augusztus 10-ig van rá lehetőség, egészen pontosan éjfélig. Jelentkezésedet elektronikus úton, a Felvi.hu oldalon keresztül adhatod le, és csupán egy intézmény egyetlen képzését jelölheted meg. Ha rákattintottál az ‘Elküld’ gombra, még vár rád két feladat: a pótfelvételi díja 5000 forint, amit átutalással vagy bankkártyával téríthetsz meg. Továbbá jelentkezésedet hitelesítened kell az említett honlapon megtalálható adatlap kitöltésével, a dokumentumot pedig az Oktatási Hivatal várja. A határidő ez esetben is augusztus 10..

S hogy másodjára végre felvették-e Kriszt? A válasz augusztusban derül ki.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share