Minden sarkon forgott már film Budapesten

Rovat

Megosztás

Hazai filmes utazásunkat a főváros forgatási emlékeivel folytatjuk. Budapesten már a múlt század elején forogtak játékfilmek az utcán. A második világháború előtt és után, számos olyan utcát vagy épületet találunk, ahol egy-egy klasszikus kortörténeti magyar film legendás jelenete készült.

Ilyen például Bacsó Péter sokáig betiltott A tanú filmjéből, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda, vagy Óbudán, a Kilátás utcai ház, ahol hajdanán Karády Katalin és Jávor Pál találkozott a Halálos tavasz című filmben. Ám most inkább fókuszáljunk a közelmúltra és idézzünk fel, az elmúlt évtizedek legnépszerűbb magyar filmalkotásaiból néhány helyszínt.

Fotó: Margitsziget/ Hajós Alfréd Sportuszoda/ A tanú c. film/ Basa Balázs

Helyszín: Budapest

Filmek: Halálos tavasz (1939) A tanú (1969) Régi idők focija (1973) Mephisto (1981) Dögkeselyű (1982) Csinibaba (1997) A miniszter félrelép (1997) Valami Amerika (2001) Moszkva tér (2001) Állítsátok meg Terézanyut! (2004) Magyar Vándor (2004) Csak szex és más semmi (2005) Szabadság, szerelem (2006) A Nap utcai fiúk (2007) Kaméleon (2008) Made in Hungária (2009) A vizsga (2010) Az ajtó (2012) Megdönteni Hajnal Tímeát (2014) Swing (2014) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) Liza, a rókatündér (2015) Tiszta szívvel (2016) Aurora Borealis – Északi fény (2017) Budapest Noir (2017) Pappa Pia (2017) A Viszkis (2017) Kincsem (2017) BÚÉK (2018) Napszállta (2018) Trezor (2018) Kölcsönlakás (2019)

Felfedező sétánkat kezdjük Budán.

 

A rendszerváltás éveit idézi Török Ferenc, Moszkva tér filmje, melynek legismertebb nyomai a Széll Kálmán térre és a Vízivárosba vezetnek. Szintén a Vízivárosban, a Gyorskocsi utcai Büntetés-végrehajtás Intézetének egyik ablakánál vették fel A Viszkis szökésének rekonstruálási jelenetét.

Fotó: A Viszkis c. film/ port.hu

Szabó Magda híres Az ajtó című regényét Szabó István vitte filmre. A történet fő helyszíne a Pasaréti Lotz Károly utca. A Danubius Hotel Budapest, vagyis a legendás Körszálló a Szilágyi Erzsébet fasoron található. A Megdönteni Hajnal Tímeát című film nyitójelenetei, az osztálytalálkozó képsorai itt lettek leforgatva.

Fotó: Megdönteni Hajnal Tímeát c. film/ port.hu

Herendi Gábor vígjátékai közül a Krisztina körúton baktatnak a Magyar Vándorok, a Valami Amerika főhősei pedig feltűnnek a budai várban a Táncsics Mihály utcában is.

Évtizedek óta kedvelt és visszatérő forgatási helyszín a Margit körút 15-17 szám alatt lévő Bauhaus stílust mintázó gyönyörű lépcsőház, mely legutóbb a BÚÉK című vígjátékban bukkant fel. Innen nem messze a Frankel Leó úton látjuk a film legvégén szaladni az egész VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan stábját.

Ennél sokkal izgalmasabb a Budafok-Hároson található rozsdaövezeti részen leforgatott Napszállta film korabeli, lóvasút végállomását bemutató jelenet, ahol a titokzatos Leiter Írisz (Jakab Juli) a testvére után nyomoz. Ugyancsak Budafokon, a meredek Kálváriahegy utcában találjuk azt a filmes emléket, ahol Hámori Gabriella az Állítsátok meg Terézanyut! főszereplője kétségbeesetten hátra gurul kocsijával.

Fotó: Budafok-Háros/ Napszállta c. film/ port.hu

A pesti oldalon érdemes a belvárossal kezdeni.

 

A város legfelkapottabb filmes szállodái közé tartozik az Astoria. A Régi idők focija vagy a Mephisto mellett, A miniszter félrelép komoly filmes hírnevet szerzett a szállónak. Nemrég a Swing című film forgott itt. A Szent István Bazilikában a Kaméleon film köszön vissza, a téren pedig egy vérfagyasztó merényletet láthattunk a Tiszta szívvel című játékfilmből.

Fotó: Danubius Hotel Astoria/ Basa Balázs

A Szabadság teret, kitűnő építészeti adottságai miatt nemcsak a külföldi filmesek, hanem a magyar rendezők is kedvelik. Szabó Kimmel Tamás grandiózus táncjelenetben énekli itt, hogy „Zene nélkül mit érek én” – a jelenet a Pappa Pia filmből ismert.

Fotó: Szabadság tér/ Basa Balázs

Az Állami Operaház közvetlen környéke, a Dalszínház-Lázár-Hajós utca háromszög, macskaköves autentikus megjelenésével, folyamatosan ide csábítja a filmeseket. A korabeli városkép felidézése itt könnyen megvalósítható. Erre látunk jó példákat a Kincsem, vagy a Budapest Noir egy-egy jelenetében. De nehezen felejthető képsor a Csak szex és más semmiből, amikor Schell Judit félmeztelenül kizárva találja magát a Dalszínház utca 6. sz egyik balkonján.

Fotó: Dalszínház utca/ A szemben lévő házon látható az az erkély, ahol a Szex és más semmi filmben Schell Judit félmeztelenül látható/ Basa Balázs

Történelmi események idéződnek fel a Kossuth téren a Szabadság, szerelem eredeti helyszínen felvett pillanataiban. A Zeneakadémia szomszédságában, a Kertész utca 50 alatt fedezhetjük fel, Dobó Kata tavaly bemutatott népszerű komédiájának, a Kölcsönlakás belvárosi épületét.

Új Lipótvárosban a Katona József utca 39. sz alatt találjuk Mikinek és családjának a kiutalt társbérleti lakását, a Made in Hungária zenés filmben.

Fotó: Made in Hungária c. film/ Budapest Film

Józsefváros szintén sok kis filmes titkot rejt. Egy Mátyás téri házban játszódik a Liza, a rókatündér cselekményének nagy része. A közeli Magdolna utcai Vasas székház egyedi art deco stílusával pedig legutóbb a Trezor című izgalmas politikai, történelmi filmben találkozhattunk. A kerület meghatározó filmes kereszteződése a Tömő és Leonardo sarok, amely még mindig őrzi a múlt kopottas lenyomatát. Itt jellemzően háborús és 56-os filmek készültek. A Nap utcai fiúk mellett, a már említett Szabadság, szerelem hősies jelenetei közül több is itt lett feldolgozva.

Fotó: Mátyás téri ház/ Liza, a rókatündér c. film/ Basa Balázs

Képzeletbeli utunkat zárjuk egy olyan helyszínnel, ami akár önálló filmes területnek is tekinthető.

 

A nyolcadik kerülethez tartozó, és történelmi múltra visszatekintő egykori MÁV Gépgyár, Kolónia lakótelepén (főképen látható) számtalan filmalkotás készült és készül napjainkban is. A Dögkeselyűtől kezdve, a Csinibabán át, egészen A vizsga vagy Törőcsik Mari nevével fémjelzett Aurora Borealis-Északi fény emlékezetes jeleneteit rögzítették itt a filmesek.

Ezt olvastad már? Fót és Dunakeszi: ahol a történelem életre kel!

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta