Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Mindenkit átvertek – A tudományos világ legnagyobb csalói

Mindenkit átvertek – A tudományos világ legnagyobb csalói

Az ismert mondás szerint minden percben születik egy balek. Ezt nem csak piti csalók, hanem magukat a tudomány embereinek valló szélhámosok és kalandorok is igyekeztek kihasználni az évek során.

Lássunk hát pár példát!

1. Felsorolásunk legtöbb tagjához viszonyítva Kempelen Farkas csupán egy jó humorérzékkel megáldott, kaján kópé.

Hiszen híres „sakkgépe”, a valójában a játék egy profi nagymestere által mozgatott Török egyedül azt a célt szolgálta, hogy megviccelje a kortársait. Azt alighanem a „feltaláló” sem hitte, hogy „szerkezete” annyira magával fogja ragadni a technikai vívmányokra nyitottakat, hogy kisebbfajta hisztéria alakul ki körülötte. Idővel meg is bánta, hogy elkészítette, de a „masina” olyan hihetetlen népszerűségre tett szert, hogy Kempelennek felsőbb körök kényszerítése miatt szabályos turnéra kellett indulnia vele.

2. Wilhelm von Osten sorsa is igencsak érdekes, mert ő akaratlanul vezette félre az áldozatait.

A kenyerét aktív éveiben tanárként kereső, pedáns férfiú Okos Hans-szal, a számoló csodalóval járta Németországot. Az állat a maga kategóriájában egy, a Törökkel felérő szenzáció volt, mivel úgy tűnt, hogy gond nélkül meg tud oldani egyszerűbb számtanpéldákat. Ám sajnos, mint ahogy az megannyi vizsgálat után kiderült, ebből egy szó sem volt igaz: a derék paripának fogalma sem volt a matematikáról. Ellenben bámulatos érzékkel olvasott az emberi mimikából és testbeszédből: vagyis ha a kérdező tudta, hogy mi a válasz, tudatosan, vagy spontán kiadott jelzéseivel rávezette a rafinált négylábút a megoldásra.

3. Velük szemben Matteo Politi esete távolról sem ennyire szórakoztató, sőt, egyenesen hátborzongató.

Fotó: youtube.com/STII DE TOATE

A nyolc osztályt végzett, parkolóőrként dolgozó kókler azt hazudta, hogy képzett plasztikai sebész. Annak rendje és módja szerint több beavatkozást is elvégzett – ezekbe csodák csodájára senki sem halt bele, holott a felelőtlen szerencsevadász olyannyira amatőr volt, hogy még a kesztyűt sem tudta rendesen felhúzni.

4. Jean-Claude Romand ügye viszont még rajta is túltesz!

Fotó: criminocorpus.hypotheses.org

A magát tizennyolc éven keresztül a WHO tagjának kiadó, éjfekete lelkű gyilkos közel két évtizeden keresztül egy eladott lakás árából és befektetési céllal kicsalt pénzekből élt. 1993-ban már biztos volt, hogy le fog bukni, így anyja, apja és felesége mellett két gyermekével is végzett, majd miután altatót vett be, magára gyújtotta szülei házát. De kiérkező tűzoltók megmentették – hogy aztán 1996-ban a bíróság elítélje. Jelenleg szabad: 2019-ben kiengedték a börtönből.

5. Shinichi Fujimura célja is egyértelmű volt: a lehető legkevesebb munkával a legjobbak közé emelkedni.

Fotó: pinterest.fr

Japán első számú sztár-régésze ezért egy megdöbbentően primitív, ellenben igen hatékony trükkhöz nyúlt: előbb elásta a mások által megtalált, vagy saját kezűleg fabrikált tárgyakat, majd előbányászta azokat. Végül egy különösen fantasztikusan hangzó, soha nem látott kincsekkel kecsegtető „feltárása” hozta el a vesztét. Pár élelmes újságíró abban a reményben, hogy elsőrangú képanyaghoz juthat, bekamerázta az általa megvizsgált területet. A felvételek önmagukért beszéltek, és az ál-régész csalással felépített renoméja napok alatt odalett.

6. A legkártékonyabb svindlernek járó kétes elismerés azonban esélyesen Trofim Gyenyiszovics Liszenkónak jár.

A közönséges csaló rendkívül fiatalon robbant be a köztudatba, mivel átlagon felüli zöldborsótermést produkált egy azerbajdzsáni mezőgazdasági kutatóállomáson. Ezután nem volt megállás: 1929-tól kezdve a genetikát és a természetes kiválasztódást tagadó, sőt, káros elméleteknek valló „tudós” szó szerint élet-halál ura lett a Szovjetunió területén. Ha valaki bírálni merte és megkérdőjelezte a valósággal köszönőviszonyban sem álló, hagymázas badarságait, akkor az illető biztosra vehette, hogy lecsukják, vagy kivégzik. Az, hogy gyakorlatilag egyetlen meglátása sem vált be, senkit sem érdekelt, holott egyik orbitális hiba a másikat követte. A tézisei szerint összedolgozó növények elszívták egymás elől a tápanyagot és nem hoztak termést, a szibériai délgyümölcs-termesztés pedig semmiféle hasznot nem hajtott. Ráadásul, hogy a baj még nagyobb legyen, módszereit idővel a termelőszövetkezetekben is használni kezdték, ami miatt milliók haltak éhen. Ám a hazug gazfickó sorra meghamisította „kutatásai” eredményeit és mindig elérte, hogy nem létező belső szabotőrökre terelje a gyanút. De jól megérdemelt sorsát ő sem kerülhette el. Patrónusa, Sztálin halála után Hruscsov is oltalmazta, de az ő bukása után nem volt tovább. 1965-től egészen földi pályafutása 1976-os lezárultáig fogatlan oroszlánként és köznevetség tárgyaként morzsolgatta a napjait.

Főkép: youtube.com

Gera Krisztián