Mindenszentek és halottak napja | Mi a különbség?

Rovat

Megosztás

Mindkét nap során a halottakra emlékezünk. Mindkét nap munkaszüneti, iskolaszüneti nap. Ugyanakkor, – bár mára szinte elmosodott a határ, – lényeges különbség van a két nap között!

Sokan a halottak napját és a mindenszenteket szinonimaként használják, persze tévesen!

Ti tudjátok, mi a különbség?

Mindenszentek

Mindenszentek alkalmával a megdicsőült lelkekre emlékezünk. Ez a katolikus keresztény egyház ünnepe. November 1-én ünnepeljük a szenteket és az olyan halottakat, akik részesültek az üdvözülésben. Az üdvösség jelentése annyit tesz, hogy a halottak, megmenekülve a pokoltól, elnyerik a mennyországot (az új Földet). Örök élet, örök boldogság vár az ilyen lelkekre.

Halottak napja

A halottak napja szintén keresztény ünnep, és ilyenkor is az elhunytakra emlékezünk. De, azokra a halottakra, akik az üdvösséget még nem nyerték el!  Vagyis a tisztítótűzben – purgatóriumban – lévő lelkekre. November 2-án tartjuk tehát a bolyongó lelkek ünnepét, akik keresik a megváltást, a megszabadulást, hogy elnyerhessék az örök életet, az örök boldogságot.

Mindenszentek és halottak napján – szinte – mindenki gyertyát, mécsest gyújt, hogy emlékezzen meghalt szeretteire. A temetőkbe is nagyon sokan látogatnak ki ezen a két napon, hogy virágot vigyenek a sírokra.

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta