Mindjárt itt az érettségi! Top 10 ötlet, hogyan készülj!

Rovat

Megosztás

Írásbeli vagy szóbeli vizsgára készülődve érdemes megfontolni néhány tanácsot, amely megkönnyítheti a felkészülést:

1. Adj magadnak elegendő időt a tanulásra!

Teher alatt nő a pálma- tartja a közmondás, ám ez csak kevesünkre igaz. Legtöbbünk elveszti koncentrálóképességét, ha még rengeteg teendője van hátra, a határidő viszont fenyegetően közeledik. Ne halassz semmit az utolsó pillanatra!   Ebben segíthet, ha összeírod feladataidat, felosztod a tanulnivalót, és megpróbálod betartani saját menetrendedet. Fontos, hogy próbáld kiegyensúlyozni a tanulási idődet, ne egyszerre akarja sok anyagot feldolgozni.

2. Rendezkedj be!

Minden fejlettebb élőlénynek szüksége van saját élettérre. Főként, ha olyan megmérettetés áll előtte, mint az érettségi vizsga.  Igyekezz megteremteni a számodra megfelelő feltételeket a tanuláshoz. Hagyj elég helyet asztalodon a könyveknek, füzeteknek! Állítsd be megfelelően a lámpádat, illetve kényelmesre a székedet! A legfontosabb, hogy tudj koncentrálni és ne vonja el semmi a figyelmedet.

3. Használj vizuális segédeszközöket!

A folyamatábrák és egyéb vizuális eszközök sokunk számára nagy segítséget jelentenek a memorizálásban. Ezt alkalmazhatod a tanulás elején, amikor felvázolod, hogy mit sikerült eddig megjegyezni, és hol vannak a hiányosságok. A tanulás folyamán pedig rövidítések, ábrák segítségével újra és újra átismételheted az anyagot. Az sem baj, ha szobádat teletűzdelt emlékeztető post-itekkel.

4. Gyakorolj régebbi vizsgafeladatokon!

Biztosan segít, ha az előző évek tételeiből véletlenszerűen kiválasztasz néhányat és megpróbálod kidolgozni őket. Ezzel már a tanulás során szerezhetsz vizsgarutint, nem is beszélve arról, hogy be tudod lőni, mennyi időre lesz szükséged a tétel kidolgozásához.

5. Prezentáld a tudásod másoknak is!

Nem biztos, hogy családtagjaid csak idegesíteni tudnak a készülés alatt. Segítségedre lehetnek, ha kifejted nekik szóbeli tételeidet.  Azzal, hogy folyamatosan visszakérdeznek, pontosíthatod mondandódat, és kevésbé érnek majd meglepetések a vizsgán.

 

Mindjárt itt az érettségi!
Hogy állsz a felkészüléssel?

 

6. Alkossatok tanulócsoportot a barátokkal!

A barátokkal gyorsabban telik az idő, még ha tanulásról is van szó. A csoportos tanulás az egyetemeken már bevett fogás. Jóbban tudjátok tartani az időbeosztást, ha egymáshoz kell igazodnotok, a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket pedig megbeszélhetitek egymással.

7. Tarts rendszeres szünetet a tanulásban!

A maratoni futók sem úgy készülnek fel, hogy a nap 24 órájában futnak. Fontos, hogy keríts időt a pihenésre is. Lehetnek abban eltérések, hogy kinek a nap melyik szakaszában fog legjobban az agya. Ha korán szeretsz felkelni és a délelőtti, kora délutáni órákban tanulni, délután és este tarts egy nagyobb pihenőt. Ha este érzed magad elemedben, délelőtt nyugodtan lazíthatsz. Ne érezd elvesztegetett időnek a pihenést, próbálj minél több időt szabadban tölteni!

8. Válassz tápláló ételeket!

A cukros ételek és a nagymennyiségű kávé csábítónak tűnhet, ám hosszabb távon nem segít. Válassz egészséges és lassan lebomló szénhidráttartalmú ételeket, tartózkodj a gyorskajáktól. Előbbiek serkentik az agyműködést, nem álmosítanak el és segítenek a koncentrálásban. Ez a tanács fokozottan igaz a vizsga napjára.

9. Tervezd meg a vizsga napját!

Gondold át előre a vizsga napját, mit fogsz mi után csinálni. Megelőzheted a kését és, hogy az utolsó pillanatokban kapkodnod kelljen. A stressz a legtöbbünkből a rosszabb formánkat hozza ki. Érkezz együtt barátaiddal, ha izgulós vagy ők ki tudnak zökkenteni aggodalmaid világából.

10. Igyál sok vizet!

A tanulás során és a vizsga napján is sokat árthat a teljesítményednek a dehidratáltság. A víz hiánya nagyban befolyásolja az agy működését, és nem csak akkor van szükségünk rá, ha fizikai elfoglaltságot végzünk.

 

Kép forrása: blog.ecampus.com

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta