Mire ügyelj, ha az álmod egy jogsi?

Rovat

Megosztás

Hogyan tanulj meg vezetni? Milyen buktatókra ügyelj? Tényleg mindenkit meghúznak az első vizsgán? Egy friss jogosítványtulajdonost kérdeztem a témában.

Jobb félni

– Hogy mi a legnagyobb buktató? Nem, nem a forgalmi vizsga, de nem is az elméleti, hanem a megfelelő tanfolyam és tanár választása – kezdi a fiatal lány, aki – bár érték rossz tapasztalatok, első próbálkozásra megszerezte a jogosítványát. – A saját oktatómat például nem javasolnám senkinek, mivel alig ért rá órát tartani nekem, emiatt körülbelül kilenc hónapig tartott a forgalmi vizsgára való felkészülés.

Bukásveszélyt szerinte az elméleti vizsga is jelenthet: – Rengeteg kérdést kell megválaszolni, és keveset lehet hibázni, ezért itt bárki könnyen elcsúszhat.

Félelem leküzdve, autóba be!

Remélhetőleg ezek az akadályok senki kedvét sem vették el a vezetéstől, és egyszer még belevág. Persze nem mindegy, mikor.

A jogosítvány elég tág fogalom, típusait különböző betű jelöli. Az A típusú a motoré, a B a teher-és személygépkocsié, a C a teherautóé, a D pedig az autóbuszé. Az E a gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvényt jelöli. Az egyes típusoknak több változata létezik és kombinálni is lehet őket.

Aki autóvezetésre adná a fejét, annak  először az elméleti ismeretekkel kell megbirkóznia. Ez a KRESZ-vizsga, amit a forgalmi vizsga követ. A harmadik láncszem pedig az egészségügyi vizsga.

Legalább 16 évesnek kell lennie annak, aki jogosítványt szerezhet, ezen belül is motor jogosítványt. Aki autóvezetésre vágyik, annak tizenhét esztendős koráig szükséges várni. Az elméleti, azaz KRESZ vizsgára viszont már előbb, tizenhetedik életévének betöltése előtt három hónappal elkezdhet készülni.

kcs

A bűvös négy betű

A KRESZ-vizsga könnyebbnek hangozhat, mint a fogalmi, pedig – ahogy fentebb olvasható – ez sem feltétlen gyerekjáték. A felkészítő tanfolyam megkezdését követő kilenc hónapon belül ugyanis sikeres vizsgát kell tenned. Ha ez nem jönne össze, három hónapon belül még pótvizsgán javíthatsz.

Az elméleti vizsga teljesítése után ha jónak látod, pihenhetsz – két éven belül kell ugyanis forgalmi vizsgán is bizonyítanod tudásodat. Ennél tovább viszont ne pihenj! Ha ugyanis úgy telik el ez a két év, hogy nem szerezted meg a jogosítványt, újra kell ismételned a KRESZ-vizsgát.

Úttalan utakon

A forgalmi vizsgára felkészítő tanfolyam legalább harminc órát takar. Ez a minimum, de ennél általában több lesz belőle. Ugyanis van egy másik kötelező feladat is: vizsgát megelőzően a leendő sofőröknek 580 km-t kell vezetniük. Erre nem mindig elég a harminc óra. Akkor is érdemes tovább gyakorolni, ha valaki bizonytalan tudását illetően. Elvégre nyugodt lelkiismerettel, alaposan felkészülve a legbiztosabb a siker.

Négy keréken szép az élet
Neked van már jogosítványod?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:weheartit, youtube)

Save

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,207RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta