Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Miről árulkodik a külsőd?

Miről árulkodik a külsőd?

Mindenki bírálja a másikat, akár akarja, akár nem. Néhány másodperc elég ahhoz, hogy valakit besoroljunk valahová, és ez az első benyomás gyakran meghatározza a későbbi kapcsolatunkat az adott személlyel.

Hogy mennyit is számít valójában a külső, arra remek bizonyíték Daniel Hamermesh, a Texasi Egyetem pszichológusának kutatása, amely során azt figyelte meg, mire van hatással a szépség például egy munkahelyen. Többek között azt is megállapította, hogy az, akit szépnek találnak, gyakran kap jobb fizetést ugyanazért a munkáért, amiért mások egyformát. Ha valaki jól szituált, feltételezzük, hogy más pozitív tulajdonságok birtoklója is, mint az intelligencia vagy az elkötelezettség.

A kutatás felfedte azt is, mennyi mindent árul el egy-egy fotó, amit az interneten teszünk közzé magunkról. Egyetlen profilképpel elmondhatjuk a világnak, mekkora az önbecsülésünk, hívők vagyunk-e, vagy éppen extrovertáltak.

Az arcunk sok mindent elárul

Az arc-hossz, nemtől függően a magasságunkról, utóbbi pedig a vezetői képességeinkről árulkodik, de az arcvonásaink azt is megmondják, mennyire vagyunk agresszívak. Az állapot-vezérelt személyiségek szélesebb arccsont és több tesztoszteron birtoklói.

Egy 2015-ös tanulmány résztvevőit arra kérték, értékeljék 10 különböző ember 5 féle arckifejezését, fotók alapján. A szélesebb arcúakat erősebbnek, még a szélesen mosolygó embereket, nem meglepő módon, barátságosabbnak találták a többieknél.
A rendőrség is beszállt a kísérletbe néhány bűnügyi fotóval, de meglepő módon nem mindegyikükről sikerült megállapítani, hogy bűnözők, de függetlenül attól, honnan érkeztek a képek, a kevésbé megbízható és domináns személyeket inkább titulálták olyannak, aki nagy eséllyel követett már el valamilyen bűncselekményt.

Néha élet-halál kérdése lehet, hogyan látják mások az arcod.

Olyan floridai elítéltek képeit gyűjtötték össze egy másik kísérlethez, akik emberölésért kerültek rács mögé, de egy részük már kivégzésre várt. A pontozás egy 1-től 8-ig terjedő skálán zajlott, a magasabb szám azoknak járt, akik megbízhatóbbnak tűntek. A furcsa az, hogy sok olyan rab fotóját ítélték kevésbé megbízhatónak, akiket később DNS bizonyíték alapján mentettek fel, így arra a megállapításra jutottak, hogy az arcvonások rendkívüli módon hatnak a bírálókra, függetlenül a bizonyítékoktól.

Mi más van még?

landscape-1427654703-eye-color

Fotó: marieclaire.com

A ráncok száma szívproblémákról is árulkodhat, de a szemünk írisze is rengeteg betegséget jelezhet. Az ujjak hossza a prosztatarák felismerésében segíthet. 15 éven vizsgáltak 1500 prosztatarákban szenvedő és 3000 egészséges férfit, arra kérve őket, fotók alapján válasszák ki, melyik kéz hasonlít leginkább a sajátjukra. Akiknek a mutatóujja hosszabb, vagy egyforma hosszú volt a gyűrűsujjal, azoknál 1/3 arányban diagnosztizálták a betegséget, mint rövidebb ujjú társaiknál.

A magasabb embereknél kisebb a szívbetegség kockázata, míg az alacsonyabbaknál ugyanez a helyzet a rákos betegségekkel. A kutatók úgy gondolják a jelenségnek azokhoz a növekedési hormonokhoz van köze, amelyek képesek megvédeni a szervezetet egyes betegségekkel szemben, persze ez nem jelenti azt, hogy, ha valaki magasnak számít, az biztosan nem lesz szívbeteg.

Nem csak az akaratlan testbeszéddel árulunk el rengeteg magunkról, már a vonásaink is sok információt közölnek a többi embernek, ha pedig elég jó megfigyelők vagyunk, könnyebben eldönthetjük, kivel szeretnénk ismerkedni.

Kiemelt kép: theunboundedspirit.com
Forrás: iflscience.com

Külsőségek
Mennyire ítélsz meg másokat külső alapján?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share