Miről árulkodik az, ha unatkozol?

Rovat

Megosztás

A mindennapok egyhangúságában sokszor veheted észre magadon, hogy unatkozol. Eddig lehet nem is törődtél ezzel annyira, pedig fontos jelentése lehet a számodra.

Az unalom egy pszichológiai jelenség, ami egy olyan helyzetre jellemző, amibe nem vonódsz be teljesen, és azt érzed, hogy az idő végtelenül lassan telik benne. Ilyenkor azt is tapasztalhatod, hogy nehezen tudsz koncentrálni. Ezek az érzések mások számára is ismerősen csenghetnek, hiszen van olyan kutatás, amely szerint a diákok 90%-a egyszer biztosan unatkozik a nap során. De vajon mit is jelent az, amikor azt érzed, hogy unatkozol?

Azt jelzi, hogy nem köt le az, amivel épp foglalkozol

Amikor unatkozol, az általában annak a jele, hogy az adott tevékenység, amiben vagy, nem tud már teljesen lekötni. Ilyenkor érezheted azt, hogy legszívesebben teljesen máshol lennél és mást csinálnál. Ha megteheted, ilyen helyzetben érdemes más elfoglaltság felé nézned, ami szórakoztatóbb számodra.

Érdemes lehet szintet lépned

Ha azt érzed, hogy egy adott tevékenységhez az unalom érzése társul, az lehet annak a jele, hogy már annyira jól megy a tevékenység számodra, hogy nem tudja fenntartani a figyelmedet. Ha például egyszerűbb angol szövegeket hallgattál eddig, de már kívülről fújod, és alig figyelsz rá, azt jelentheti, hogy érdemesebb egy nehezebb terepen is tesztelni a tudásodat. Bátran próbálkozz meg ezzel!

Új célok felállítására lehet szükség

Amikor felállítasz egy célt és elindulsz a megvalósításának útján, számos érzelmet tapasztalhatsz: érdeklődést, kíváncsiságot, boldogságot. Ezek az érzések azonban nem tartanak a végtelenségig, ha eléred a célodat, lecsitulnak, és akkor megjelenhet az unalom. Ez ugyanakkor jó jelzője annak, hogy ideje új kihívások elé nézned. Ne félj ilyenkor belevágni valami újba, hiszen hasznos tapasztalatokat gyűjthetsz ezek által.

A fáradtság jele is lehet

Az is előfordulhat, hogy összetéveszted az unalom érzését a fáradtsággal. Hasonló jeleket vehetsz ugyanis észre magadon, például, hogy nehezen tudsz figyelni, és olyan, mintha mindjárt elaludnál. Ilyenkor, ha teheted, menj ki egy pár percre a friss levegőre, vagy akár csak az ablakot nyisd ki egy kicsit, frissítsd fel magad, újult erővel már lehet nem lesz gond a figyelmeddel.

Akárhogy is teszel, érdemes mindig az unalmad mögé nézned, hiszen új dolgokat tudhatsz meg nemcsak az adott helyzetben tapasztalt érzéseidről, hanem saját magadról és a céljaidról is.

Gifek forrása: giphy.com

Te szoktál unatkozni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta