Mit látnak az állatok a tükörben?

Rovat

Megosztás

Emlékszem, annak idején jót derültem egy természetfilm jelenetén, amikor állatkerti majmok elé tükröt állítottak. A kíváncsi állatok ugyanis hátsó fertályukat lesték izgatottan, amit korábban sosem tudtak elképzelni. De vajon mit lát az elefánt vagy a ló?

A XXI. század embere el sem mozdul a tükör mellől: nézegeti magát, a haját igazítja, majd lő egy szelfit. De sok idő, mire ezt elsajátítja: a kisbabáknak 18-24 hónapot vesz igénybe, hogy felfogják, a tükörben magukat látják. Az állatok sem egy csapásra  ismerik fel tükörképüket: ez a folyamat több fázisban megy végbe.

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem…

Habár a kutyák rendkívül intelligens állatok, amikor tükörbe pillantanak, nem ismerik fel magukat, csak más állatokat.

– Számukra fontosabb a szaglás, mint a látás – mesélte Liz Stelow, egy négylábúak viselkedését kutató állatorvos a National Geographicnak.

Ha az ebek nem is, a szarkák, elefántok vagy éppen az emberszabású majmok képesek felismerni tükörképüket. Diana Reiss, a ‘The Dolphin in teh mirror’ című könyv szerzője a delfinek viselkedését vette górcső alá. Az első lépés, miután tükörbe néztek s többször megérintették azt, az volt, hogy különleges pózokat vettek fel. Az egyik például ringatni kezdte testét jobbra-balra, és a fejével vadul bólogatott. Gyakori volt még az is, hogy szélesre nyitott szájukba néztek bele a delfinek. Ez a fázis vezet el a saját tükörkép felismeréséig.

hqdefault del

A tükörrel való találkozás második szakasza az volt, amikor az állatok korábban nem látott testrészeiket kezdték vizsgálni. Az elefántok, akiket Reiss szintén vizsgált, a nyelvükkel megérintették a tükröt, majd a szájuk belsejét lesték.

061030_elephant_mirror_02

Egy új állat lesz a tükörbe nézve

Azok a flamingók, amik nagyobb csoportban élnek, kiegyensúlyozottabbak, s több tojást tojnak, mint magányos társaik. Emiatt az angol Cromer  állatkertben tükrökkel vették körbe a madarakat, azt a látszatot keltve, mintha dupla annyian lennének. Érezhető volt rajtuk a pozitív változás: hamarosan fészket is raktak.

A lovakat gyakran idegesség fogja el az istállóban, ahol külön vannak választva társaiktól. Ez az úgynevezett szeparációs szorongás, aminek leküzdésében szintén segíthet egy tükör felállítása. Egy-két héten belül a patás jószágok zöme megbarátkozik a látvánnyal. Egy nyugtalan kanca például teljesen kiegyensúlyozottá vált. Viszont etetésük közben célszerű eltenni a tükröt, mert agresszívvá válhatnak, hogy megvédjék a táplálékukat a vélt rablótól.

stable_mirror1360094776511166381918f

A tükör tehát alapvetően jó hatással van az állatok viselkedésére. Csak nehogy ők legyenek a következő évszázad Narkisszoszai.

Állatok a tükörben
Te már tettél tükröt a háziállatod elé?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: livescience, dawn.com, is-signs.co.uk, youtube)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta