Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Mit tegyél és mit ne, ha kipécéztek a suliban?

Mit tegyél és mit ne, ha kipécéztek a suliban?

Az iskola nemcsak a tanulás színhelye, hiszen sokan vannak, akik negatívan is megélhetik az egész időszakot. Főleg akkor, ha céltáblák lesznek a társaik szemében.

Az okok nagyon különbözőek lehetnek, hogy miért piszkálnak valakit. Nálunk a tipikus cikizések a túlsúlyból, a diszlexiából vagy a csendes magatartásból eredtek. Azonban nem kell eltűrni a sértéseket nap, mint nap. Lehet tenni ellenük.

A piszkálódásnak mindig találnak okot és van legalább egy ember, aki fenntartja a szekálást. Ez nemcsak önbizalmat ad neki, de egy kitűnési lehetőséget is a társai közül. Elsősorban azt kell elérni, hogy ez az ember befejezze végre, mert akkor a többiek is követik.

Ezt konfliktus nélkül is meg lehet oldani. Ha valamiben segítségre szorul, akkor nyugodtan segíts neki, így ezzel lekötelezed. Egy barátságos viselkedési formával zavarba lehet hozni és talán elgondolkodik, hogy egyáltalán van-e értelme annak, amit csinál. Ez egy egyszerű köszönésben is megnyilvánulhat.

Az, hogy barátilag közeledsz azok felé, akik piszkálnak, megtörheti a lendületüket és nagy eséllyel kevésbé fognak csúfolni vagy bántani. Leginkább mindig azok vannak terítéken, akiket nem ismernek igazán, így csak nagy vonalakban tudnak róluk beszélni, valamint egy kisarkított tulajdonságuk kerül elő és azt használják fel támadásként.

A visszavágás nem vezet semmire, így ez elkerülendő, hiszen ez csak több feszültséget generál és nem oldja meg a problémát.  Sok esetben az is ront a helyzeten, ha egy tanárnak, vagy felnőttnek szólunk. Viszont a barátságos és kedves hozzáállás – még akkor is, ha eleinte nagyon nehéz lesz – könnyen javíthat a helyzeten. Egy idő után pedig le fognak állni vele.

Mit tegyél és mit ne, ha kipécéztek a suliban?
Téged cikiztek már valamiért?