Mit tehetsz, ha utálod a pletykát?

Rovat

Megosztás

Szinte biztos, hogy te is hallottál egy szaftos pletykát mostanában. A pletyka a társas élet része volt mindig is, de mi a helyzet akkor, ha utálsz minden pletykát? Mutatjuk, mit tehetsz ebben az esetben.

Dr. Ned Hallowell, pszichiáter szerint a pletyka „engedély nélküli információmegosztás”- akár valós, akár kitalált dologról van szó. A neves pszichiáter szerint a pletyka hasznos is lehet, hiszen a társas kapcsolatokban fontos szerepe van, összekapcsolja az embereket. Sokszor hasznos információ is lehet egy pletyka mögött, de lássuk be, többségében inkább valamilyen kényes téma köré szerveződik.

Dr. Julia Breur, pszichoterapeuta az alábbiakat tanácsolja arra az esetre, ha eleged van már a pletykákból.

Fókuszálj a pozitív részére!

Amikor egy adott személlyel kapcsolatos pletykázás közepén találod magad, kezdj el valami pozitívat mondani arról a személyről. Ez lehet bármi, ami szerinted jó tulajdonsága/erénye a személynek. Észre fogod venni, hogy a beszélgetés fonalát mennyire meg tudja változtatni egy pozitív hozzászólás.

Figyeld meg, milyen hatása van rád!

Fontos megnézned, hogy milyen érzéseid vannak a pletykák hallgatása során. Lehet, azt veszed észre, hogy jól esik másnak a magánéletéről információkat kapnod, vagy talán pont azt érzed, hogy kellemetlenül érintenek ezek az információk. Azzal, hogy megfigyeled magad, közelebb kerülsz ahhoz, miért is zavarnak annyira a pletykák.

Kerüld el!

Egyszerűen hangzik, és valóban könnyedén kivitelezhető tanács, hogy amikor azt veszed észre, hogy elkezdődik a pletykálkodás egy társaságban, egyszerűen kilépsz az adott helyzetből. Hivatkozz bátran arra, hogy más dolgod van, sietned kell valahova. Ha nem szeretnéd, nem kell kifejezned, hogy zavar téged ez a téma.

Fejezd ki az érzéseidet!

Egy hatékony megoldás lehet, ha kifejezed a pletykálkodónak, hogy te mit gondolsz a pletykákról, hogyan érint ez téged. Nyugodtan mondd meg, hogy kellemetlenül érzed magad az adott helyzetben, és bátran válts témát! Meglátod, ez új irányt ad majd a baráti beszélgetéseknek.

rondae hollis-jefferson talk GIF

Kérdezd meg a pletykálkodót, hogy ő hogyan segítene!

Sokszor tapasztalhatod a pletykák során, hogy a tartalmuk leginkább egy másik személy negatív tulajdonságai, élményei köré szerveződnek. Nagyon frappáns megoldás lehet, ha megkérdezed a pletykálkodót, ő hogyan tudna segíteni annak, akiről pletykálkodik. Lehet, hogy egy jó kis ötletelésbe is átmegy a beszélgetés arra vonatkozólag, hogyan tudnátok az adott személyt a közösségetekbe fogadni.

Bármelyik fenti megoldást is választod, bizonyosan új irányvonalat adsz az adott társalgásnak.

Akárhogy is döntesz, mindig legyen a szemed előtt, hogy senki nem kötelezhet pletykálkodásra, ha te kellemetlenül érzed magad az adott szituációban, bármikor dönthetsz úgy, hogy kilépsz belőle vagy jelzed a társaságodnak az aggályaidat.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

Te szereted a pletykákat?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta