Ezt nézed:  / Hírek / Zene / Mitől üt egy fesztiválhimnusz?

Mitől üt egy fesztiválhimnusz?

Hogyha egy külfölditől megkérdeznénk, mi az, ami eszébe jut Magyarországról, valószínűleg a Rubik kockát és a golyóstollat megelőzően a fesztiválokat említené. Bizony, kis országunk hatalmas fesztiválokat tud szervezni, olyanokat, hogy annak az egész világon komoly híre van. Viszont egy fesztiválhoz nem árt, ha tartozik egy reklámként, kedvcsinálóként használható zenés videó is. Igen, ezek a fesztiválhimnuszok! De mitől vagyunk ebben is jók? Lássuk!

A magyar zenei ipar hihetetlenül sokrétűvé nőtte ki magát az elmúlt évek alatt. Az elmúlt években olyan előadóink léptek elő a homályból, akik – véleményem szerint – ha külföldön élnének, nem “csak” néhány milliós elérésű klipekkel rendelkeznének. Punnany Massif, Mary Popkids, Halott Pénz, Wellhello… ugye, hogy mindről eszedbe jut valami lüktetés, egy sor, egy gondolat? A 4 bandában az a közös, hogy – a teljesség igénye nélkül – mind készítettek már fesztiválhimnuszt. De hogy ezek mitől lehetnek olyan jók? Összeszedtem nektek a 8 szempontot, ami igazán fontos egy nagy buli csapásához. Talán a legsikeresebb “Feszt himnusz-gyár” a Punnanyt illeti, hiszen ők az azóta sem feledett Na-Na-Na után ismét dobbantottak egyet, nem is akármekkorát. De erre még visszatérünk.

Most azonban következzen az a bizonyos 8-as lista!

1. Lüktetés

Alapvetően minden zenében fontos egy megfelelő ritmika, egy tempó, egy dob, ami megadja a lábadnak az alap lendületet, viszont ha fesztiválról szól a nóta, különösen fontos ennek a megfelelő eltalálása, hiszen ez az egész rendezvény alaphangulatát is megadhatja, ha akkorát üt. Fontos, hogy pörgős legyen egy ilyen kedvcsináló sláger, mint az “Emlékszem Sopronban”.

2. Szöveg

A szöveg tulajdonképpen egy nehéz kérdés ebben a témában. Magyar legyen, a magyar fesztiválon? Vagy célozzuk meg a külföldi bulizókat, és írjunk angol dalt? (Mint a PopKids) Vagy fogjuk meg azzal az embereket, hogy irdatlan gyorsan hadarjuk el a szöveget, de óramű pontossággal?
“Köszönöm maradok amíg tudok,  Mert a bőrömön rezeg az amplitúdó. Full random csapatban Csapatom a szelet, mutasd magad Ahogyan lehet, ha mered” (PM – Ami volt az majd lesz!)
Ezt most el tudjátok képzelni, 6 másodperc alatt elrappelve? Imádom! 😀
Vagy egészen egyszerűen, mégis a lehető legzseniálisabb módon rakjunk annyit a refrénbe, hogy “NA-NA-NA!?” Ez végtére is minden nyelven ugyanazt jelenti. Na-na-na….

3. Üzenet

Egy zenében minden esetben fontos lehet a szövegnek nem csak a szépsége, a giccses, vagy csak simán jól szóló rímek, hanem az is, hogy mi az üzenet amivel a zene szolgál. Mit szeretne elültetni a fejedben? Nos, ez az a pont amin egyébként borzasztóan sok banda rengeteg száma elbukna, a külföldi legnagyobbak közül is. Kicsit elrugaszkodva a fesztiváloktól: Borzasztóan ki tud akasztani, amikor meghallok egy dalt, aminek zseniális a dallama, remekül meg van hangszerelve, jó az énekese, és komolyan arról szól egy teljes verséje, hogy “Elveszett az Iphone, de megtalálom, itt volt a zsebemben…” Jóságos ég… Visszatérve pedig a fesztiválokhoz, egy jó himnuszon átjön az is, hogy a szerzői milyen kedvvel írták. Hogy akarnak-e ott tombolni ők is a fesztiválon, vagy csak aláírtak egy szerződést egy dalról. Szerencsére a mi fesztiváljainkon ki ne akarna bulizni?! 😀

4. Műfaji jellegzetességek

Ez egy érdekes és kicsit szakmázósabb kérdés, de fontos keresni egy olyan műfajt, illetve az adott műfaj mellett olyan más műfajokból átemelt motívumokat, amik populárisak, jól szólnak és az adott bandától sem távolállóak. Hiszen, ha több műfajból emelünk be elemeket, akkor a több különböző műfaj kedvelői is megszerethetik a dalt.

5. Jó vendégek

Szinte ugyanaz a séma itt, mint az előző pontnál; az magától értetődő, hogy egy jól kiválasztott vendégelőadó a produkcióban csak nyereség lehet, hiszen színesíti a dalt, több eszközt ad az alkotó kezébe, de ezek mellett szintén több műfajt, vagy korosztályt szólít be a hallgatóság közé. Nézzük az idei Volt himnuszt: Az alapból populáris Punnany mellett megszólal az igazi ikonikus dörmögő hang, Charlie. Ettől kapásból az amúgy Punnanyt nem kedvelő apám is beleszeretett a dalba, és gondolom ezzel nem ő van így egyedül. (De a felnőtteket megszólító marketinget leszámítva is tényleg zseniális választás volt.) A Kissé alternatív zenéket kedvelőknek pedig beemelték Pásztor Annát, aki szintén egy nagyobb réteget fordíthatott a zene felé.

6. Videoklip

Talán egy csöppet kevésbé fontos, mint az előzőek, hiszen ha nem nézzük a videót, csak hallgatjuk a rádiót vagy élőben a dalt, akkor ennek nincs is jelentősége. Viszont az emberek nagy százaléka először a videoklipből szembesül a dallal, így fontos a további terjesztésben, valamit szintén hozzájárul a fesztiválhoz való kedvcsináláshoz.

7. Fülbemászó refrén

Talán a legfontosabb mind közül! Ha van egy abszolút fülbemászó refréned, nyert ügyed van. Ha ide leírom azt, hogy emlékszem, Sopronban, így, simán idézőjel nélkül, szerintem még akkor is énekelve olvastad a fejedben. Ugye? Egy olyan dallam menettel, ami könnyű, bárki számára könnyen megtanulható és jól cseng, már önmagában el is lehetne adni egy dalt.

8. Mix

Az utolsó pontunk pedig az előző hét összeadás jellel köztük. Hisz az előbbiekből nem elég csupán egy, egy sikerhez. Minél több szempontra minél ügyesebben fordít munkát egy adott előadó, annál nagyobb sikere lesz a dalnak. Ez az összesítés tehát ahogyan egyébként a dalok utómunkáiban is fontos, így ebben is.

Reméljük, kicsit közelebb kerültél a cikk után a fesztiválokhoz és akár még találkozunk is az egyiken idén! Jó bulizást kívánunk, pihenje ki mindenki a sok tanulást, vagy munkát! 😉

Ki a kedvenc előadód?
Az alábbiak közül melyik magyar előadó csapatot szereted a legjobban?

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share