TIPP: Mivel kezdjek el videózni?

Rovat

Megosztás

Ebben a cikkünkben összeszedjük neked, milyen fajta eszközökre lehet szükséged abban az estben, ha úgy döntesz, videósnak állsz. Legyél akár gameplay, vlog, vagy valami egészen más leendő gyártója, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, mit használnak a nagy videósok, akiket naponta nézel, akkor ez a cikk neked szól!

A jó minőségű videó- film- vagy klipkészítés néhány évtizeddel ezelőtt még szinte elérhetetlen volt az átlagember számára, még a zenei előadók közül is eleinte csak a legelőkelőbbek tehették meg, hogy klipet gyártsanak műveikhez. Napjainkban hol tartunk? Előkapjuk a zsebünkből az okos telefonunkat és már azzal FullHD minőségű videókat készíthetünk.

Tulajdonképpen egy kezdő YouTube videósnak mai viszonylatban már tényleg tökéletes egy jó minőségű telefonkészülék is, és lehet furcsa, de sokszor még a legnagyobb hazai videósok is egyes kültéri bejelentkezéseiket sokszor telefonnal veszik fel. Aki komolyabb babérokra szeretne törni, annak természetesen előbb-utóbb nem árt beszerezni valamilyen céleszközt, de azt sem árt tudni, pontosan mit éri meg megvenni és használni.

Cikkünkben végigmegyünk a fontos videózási hozzávalókon, először leírom mindegyiknél, hogy mire való, majd azt is, hogy az egyes videózási típusoknál milyen fajtát érdemes használni, ha egyáltalán érdemes.

Kamera

Nyilván. Mi mással is kezdenénk? Ezen sokat nem lehet magyarázni, ha profi szinten szeretnél videózni, szükséged lesz egy kamerára. De ezen belül is sok választásod van, az alábbiak:

Webkamera

Elsősorban gameplay-célra használatos, de azoknak mondanám, akik esetleg nem engedhetik meg maguknak, hogy vlog-célra is alkalmas lehet. Persze ott sem mindegy, melyik. Sokan félnek tőle, és abban a pár évvel ezelőtti helyzetben gondolják a webkamerák minőségét, ami még elég gagyi volt, viszont ma már egy jobb ilyen eszköz akár FullHD minőségben is tud felvenni. Az a webkamera, amit a videósok 90%-a használ, kb. 25-30 ezer forintba kerül. Drága, viszont látni fogod, hogy a következőkhöz képest ez még mindig egy kifejezetten kedvező alternatíva.

Kézi kamera

Ez a felsőbb kategória a vlogosoknak egy remek megoldás, kb 70-80 ezer forinttól már egészen jó minőségűeket találhatunk. Kompaktok, mindent automatikusan beállítanak, így nekünk a tartalomra kell figyelni, nem az állandó beállításra. Éppen ebből kifolyólag javaslom a vlogosoknak, de például klipkészítésre abszolút nem.

Akciókamera

Szintén vlogos kellék, egy drágább akciókamera remek képet nyújt, és bár kompromisszumokat mindenképp kötnünk kell vele, ami az egyértelmű előny, az a méret és a súly. Ha napi-heti vlogon töröd a fejed, gondold át, hogy akarsz-e cipelni magaddal több kilós, és táskányi méretű gépeket. Megoldható, nézzük csak meg Magyarósi Csaba példáját, és nyilván minőségében jobb megoldás, de nehéz, sok helyet foglal és macera bánni vele.

DSLR/tükör nélküli gépek

Tulajdonképpen minden kezdő vlogos álma, és minden vloggernél egy határkő, mikor az első DSLR gépét kezébe fogja. Ezek olyan fényképező gépet, melyek képesek kiváló minőségben videózni, típustól függően akár FullHD minőségben, de ma már akár 4K 60 fps-ben is, bár az már árban is ott van rendesen. Az ilyen gépek minősége hihetetlen, viszont rengeteg kompromisszumot követelnek. Sok velük a macera, mindent külön kell beállítani, és csak akkor szép a képük, ha jól be vannak állítva, máskülönben használhatatlan felvételeket kapsz. Ha viszont jól beállítottak a kamera opciói, akkor tényleg videoklip szintű minőséget hoznak. A magyar vloggerek 90%-a ilyen gépeket használ, minőségben pedig a “jobb” kategória alja 140-150 ezer forint körül mozog.

Mikrofon

Olcsó megoldás természetesen, ha kameránk belső mikrofonját használjuk, ha viszont kicsit magasabb igényünk van, érdemes valami céleszközt választani a hang megfelelő rögzítésére.

Puska mikrofon

Nem húzom a szót: ha vloggernek készülsz, valószínűleg ez kell neked. A megfelelő puskamikrofont akár kamerád tetejére is szerelheted. Azért a “puska” elnevezés, mert a hangot hátulról alig, oldalról sem igazán veszi, hanem kifejezetten előre koncentrál, irányítottan, így ha 1-2 méter távból is beszélsz, akkor is tisztán érthető lesz a mondandód. Természetesen fontos, hogy egy ilyen mikrofont jól kezelő kamerát használj. 15-20.000 forint felett már jó minőségűt szerezhetsz.

Stúdió mikrofon

Ez az előző sztenderd gamer megfelelője. Hihetetlen széles a választék, felhasználási módja pedig az, amit a legtöbb játék videósnál a beszélő arca előtt látsz: Ez az a mikrofon, amibe bele kell beszélni, nem pedig távolról veszi a hangod. Ártól és típustól függően remek hangzást lehet elérni vele, az igazi rádiós dörmögést, 20-30.000 forint a jó minőség alja, de határ tényleg a csillagos ég.

Kézi mikrofon

Betértünk a vadonba – ez már egy ritkán látott vidék a YouTube-videósok között. Főként riporterek használják az interjúk készítése során. Természetesen kézi mikrofont használnak sok helyen tévéműsorokban, koncerteken és ezer más helyen, de mi most kifejezetten az online videózásról beszélünk, vloggerként pedig kevesen használják. Létezik vezetékes és vezeték nélküli is, előbbiből egy jó minőségű 20-30.000 forint, utóbbiból húúú.. sok. Két-háromszázezer forint. Nem, sajnos nem írtam el.

VACSIZZ VELÜNK! – NYEREMÉNYJÁTÉK – részletek ide kattintva

Csíptetős mikrofon

A legigényesebb megoldás a YouTuberek körében. Főképp egyébként inkább már a televíziós műsorok használják, magas ára miatt, de az igényesebb videós csatornákra már hazánkban is betette a lábát. Egyébként a vezetékes verzió nem olyan vészes árban, de ezzel két probléma van: egyrészt, csak egy ember tud beszélni, hiszen csak egyen van port. Több port=több pénz, plusz bonyodalom. A másik, hogy a csíptetős mikrofonokat leginkább vezeték nélküli verzióban használják, tulajdonképpen inkább csak úgy van értelme, az viszont az előző kategóriához hasonlóan két-háromszázezer forint.

Világítás

Kicsit rövidebb, de szintén nagyon fontos pont. Ezt felejtik el a legtöbben, pedig az egyik legfontosabb. Jó fény nélkül jó kamera se tud szép képet fabrikálni. Két fő megoldás van erre, itt tulajdonképpen mindegy, hogy milyen téren videózol, inkább pénztárca és választás kérdése.

Soft box

A magyar videósok 90%-a, ismét. Ma kicsit sokat használom ezt, de nem véletlenül. Drágább, viszont remek, szórt, kiegyenlített, szép fényt ad. Egy darab 20-50.000 forint között szerezhető be minőségtől függően, viszont kell belőle legalább kettő, a kamera két oldala felől a beszélő felé fordítva. Ha internetről rendeltek, innen-onnan, akkor viszont tényleg figyeljetek oda, hogy 20 ezer alatt ne nagyon vegyetek, mert ez nem játék, az égő melegszik, az olcsó, silány termék pedig így akár ki is gyulladhat. Aki követi a The VR-t, az tudja, ők ezzel majdnem nagyon pórul jártak.

LED panelek

Sokkal könnyebben beszerezhető hazánkban, és olcsóbb is. 15-30.000 forintért már remek minőséget lehet szerezni, elhelyezésileg ugyanúgy mint a soft boxoknál, további előnye, hogy mivel LED, nagyon sokáig bírja, tehát nem kell izzót cserélni, viszont a fénye nem olyan szép, mint egy jó soft boxé.

Állványok

A kamerát nem árt valamire tenni is. Fontos megjegyezni, hogy ez most nem egy teljes körű leírás, végtelen lehetőség van a kamera mozgatására és tárolására a monopodtól a síneken át a daruig, de ezeket már komolyabb felhasználásoknál alkalmazzák, most azokat az alapokat vesszük, amiket egy YouTuber használ.

Tripod

Az egyszerű, tipikus háromlábú kameraállvány. Ár tekintetében gyakorlatilag végtelen verzió van, a már “használható” kategória 10-15 ezer forinttól érhető el, de profibb körökben akár milliós állványokat is használhatnak.

Monopod

Egylábú állvány, nagyon praktikus, könnyen viheted mindenhová, mégis a kézből készített anyagoknál sokkal pontosabb, szebb mozgásokat tudsz végezni ha egy lábbal a földön állsz a kamerával is. Hátránya, hogy magától értetődő módon önmagában nem áll meg. Nagyon sok videós használja.

Gorilla pod

A legtöbb YouTuber ezt használja (na, süssem el megint a 90%-os adatom? :D) Könnyen rögzíthető a kialakításának köszönhetően szinte bárhová, vloghoz kiváló, szinte elengedhetetlen segédeszköz. Ára kicsit magasabb, de megéri, hidd el.

Fly Cam

Ez már félig a profi kategória, nagyon kevés videós használja, és vloghoz főleg kevesen. Inkább a klipkészítésnek elengedhetetlen kelléke a remegésmentes, stabil kamerakép, mintha repülne a kamera, de macerás vele dolgozni, főleg a spontaneitás lehetetlen vele. Az ára pedig többszöröse az előzőeknek.

Nos, ezzel a végére is értünk az alaplistának. Ha ezek közül minden kategóriából rendelkezel, vagy szerezni tudsz egyet, már egy szerencsés ember van. Remélem, hogy segíteni tudtam, amennyiben videózni szeretnék, avagy jó belátást tudtam nyújtani, csak csak kíváncsi vagy, mivel dolgoznak “a nagyok”. 🙂

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta