Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Módosították az oktatási törvényt plágium miatt

Módosították az oktatási törvényt plágium miatt

Plágium ügy miatt változtattak a román oktatási törvényen, a jogszabály így lehetővé teszi a diplomákról és tudományos fokozatokról való lemondást.

Módosították a román oktatási törvényt, hogy a miniszterelnök lemondhasson doktori címéről. A román kormány hétfői ülésén rendeleti úton módosította az oktatási törvényt, hogy a jogszabály lehetővé tegye a diplomákról, tudományos fokozatokról való lemondást, mindezt azért, mert a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága korábban plágiumnak minősítette Victor Ponta miniszterelnök doktori disszertációját.

Mindenkinél előfordul…

A Nature című brit tudományos hetilap 2012 júniusában adott hírt arról, hogy Ponta 2003-ban a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt román nyelvű doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket két román szerző munkáiból másolta anélkül, hogy forrásait megnevezte volna. Ponta akkor azzal védekezett, hogy az akkori tudományos szabványoknak megfelelően írta doktori disszertációját, és politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő lejárató kampányának minősítette a plágiumvádat. Victor Ponta két héttel ezelőtt jelezte az egyetemnek, hogy lemond doktori címéről, ha azonban újból meg szeretné szerezni a tudományos címet, saját költségén kell elölről kezdenie a cím megszerzésének a teljes folyamatát.

Schmitt plágium

2012-ben Magyarország akkori köztársasági elnöke, Schmitt Pál keveredett plágium botrányba, aki végül lemondott tisztségéről, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől, az Országgyűlés pedig május 2-án Áder Jánost választotta köztársasági elnökké – írta a világszám.

Forrás: MTI

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share