Mozi, vagy Ncore?

Rovat

Megosztás

Évek óta egy végeláthatatlannak tűnő harc folyik a forgalmazók és a torrentezők között, amit most meg is vizsgálunk közelebbről. A kérdés tehát: legális, vagy illegális filmek?

A legtöbben szeretnénk megnézni az éppen a moziban futó legújabb sikerfilmeket, azonban ha azt vesszük alapul, hogy évente mindegyik nagy kedvencet szeretnénk megnézni, lehet hogy egy havi fizetés is kevés lenne rá.

Sajnálatos, de így van. Tény, hogy a mozijegyek árai az egekbe szöktek néhány év alatt, így kétszer is meggondolja az ember, hogy melyik megoldást válassza: elmenni és kifizetni a jegyet, vagy várni pár napot és letölteni.

download-1280x960

Senki nem szeret lemaradni egy-egy aktuális filmről. Ha kell, hát a fapados otthoni élményt választja. A mozi és az otthoni szórakozás nehezen összehasonlítható, ugyanis a filmnek alapvetően a mozi a közege. Nagy vásznon és megfelelő technikával levetített film sokkal nagyobb élményt ad egy tv-s, vagy számítógépen fülhallgatóval nézett filmhez képest.

Mégis hajlamosak vagyunk rá, hogy torrentek segítségével jussunk el az adott film megnézéséhez. Ma már több száz oldalról letölthetünk teljesen ingyen. Itthon a leginkább kedvelt az Ncore.

shutterstock_92369284

A forgalmazók a hajukat tépik ezért, de ők sem tudnak mit tenni ellene. Sajnos ezzel egy ördögi kör is létrejön. A bevételtől elesnek, azonban a jogdíjakat ki kell fizetniük, és mivel kevesebb pénzből kell kifizetni ugyanazt a jogdíjat, kénytelenek nagyobb összeget kérni a filmkópiákért. Vagyis tulajdonképpen mi fizetjük meg az árát, mert a mozik is többet kérnek így egy-egy vetítés áráért. Tehát egyenesen arányosan növekszik a mozijegy ára a torrentezők számával, ami valljuk be, nem egy pozitív dolog, mert kevesebb mozilátogatóval a filmgyártók is kénytelenek határokat szabni, és alacsony költségvetésből elkészíteni egy produkciót, ami könnyen a film rovására mehet.

A mozgókép alapvetően egy kifejező eszköz, vagyis művészet, és minden film egyedi alkotásnak is felfogható. Olyan alkotásnak, amiben több száz, esetenként több ezer ember összehangolt munkája szükséges. Velük szemben nem vagyunk korrektek, ha a munkájukat ingyen szerezzük meg magunknak.

movie_night

Nehéz előre megmondani, hogy a film tetszeni fog-e nekünk, vagy sem. Vannak bizonyos elvárások miután megnéztük a trailert, vagy elolvastuk a történetét, mégis gyakran előfordul, hogy rossz szájízzel hagyjuk el a mozitermet.

Ilyen esetekre jobb előre tájékozódni. Magam részéről az IMDB, vagy a Rottentomatoes oldalit szoktam böngészni, de a Port.hu-n is sok véleményt olvashatunk. Így megelőzhető az, hogy felesleges pénzkidobásnak tartsunk egy számunkra kevésbé tetsző alkotást.

Suply-and-demand-movie-theater-seats.jpg.

Érthető azonban az a magatartás is, hogy egyszerűen senkinek nincs annyi pénze, hogy minden egyes kicsit is érdekesnek tűnő filmet megnézzen úgy, hogy fizet érte. Ezzel mindenki tisztában van, ami alapvetően nem nagy baj. Viszont a magam részéről úgy gondolom, hogy amit valóban érdemesnek tartunk megnézni, arra valóban adjuk ki azt a bizonyos összeget, valamint tiszteljük meg a készítőket annyival, hogy a jövőben folytatni tudják a munkájuk, hiszen belőlünk élnek. Cserébe viszont egy tökéletes környezetben nézhetjük meg alkotásukat.

 

Mozi, vagy Ncore?
Mekkora összeget tartasz reálisnak egy mozijegyért?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta