Nagy-Britanniába készültél továbbtanulni? Komoly problémákkal szembesülhetsz

Rovat

Megosztás

Az volt a terved, hogy az EU-s diákoknak járó kedvező ösztöndíjak miatt Nagy-Britanniába mész tanulni? Esetleg eszedbe jutott, hogy pár hónapot kinn dolgozz? Úgy tűnik, ezek a lehetőségek előbb-utóbb a jelenlegi formájukban megszűnnek. Nagy-Britannia lakossága arra szavazott, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. 

A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre leadott voksok száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot. A kilépésről folytatott EU-s tárgyalások évekig is elhúzódhatnak, de az elválást követően feltehetően nehezebb dolguk lesz azoknak, akik a szigetországban akarnak munkát vállalni vagy tanulni.

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

Úgy tűnik, a népszavazás által elindított változások leglátványosabban és leggyorsabban a tőzsdei folyamatokon látszanak. A bizonytalanná váló helyzetben mélyrepülésbe kezdett a font. 100  milliárd font radírozódott ki a londoni tőzsdén jegyzett cégek értékéből. Ez az összeg magasabb, mint az éves magyar GDP. Minden európai tőzsde zuhanásban van, ám a dollár, a svájci frank és az arany árfolyama nő, mivel az emberek ezekbe a biztonságos valutákba mentik a pénzüket.

MUNKAVÁLLALÁS

A Brexit-párti kampány vezetői által a népszavazás előtt felvetett tervek alapján ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást kellene meghonosítania az EU-tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.A tervezett kritériumok között szerepel az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.

A nehezített bevándorlási kilátások mellett annyi rövidtávú pozitív fejleménye van a szavazás eredményének, hogy egyelőre nem szigorítják jelentősen az EU-ból érkező munkavállalók szociális juttatásait.

TANULÁS

Bizonytalan, hogy aki a szigetországban kíván tanulni, a kilépést követően milyen változásokra számíthat. Jelenleg a Nagy-Britanniában tanuló EU-s diákok ugyanakkora tandíjat fizetnek és ugyanolyan ösztöndíjakat kaphatnak, mint brit társaik. A kilépést követően az egyetemek megemelhetik az EU-ból érkező diákok tandíját. Minden okuk meglesz erre, mert kilépve EU-ból az oktatási intézmények el fognak esni az uniós forrásoktól. Eddig az EU-s pénzek tették lehetővé azt, hogy a 125 ezer európai diák is brit társaikhoz hasonlóan 9000 fontos tandíjat fizessen és igénybe vehesse a diákhitelt.  Az EU-s diákok eltűnése gondot okozna a szigetországban, mert 3,7 milliárd fontos hasznot hoznak, és jelenlétük 34 ezer embernek ad munkát – írja az ICEF.

Veszélybe kerül az EU által finanszírozott Ersamus és Ersamus + program is a szigetországban.

Forrás: MTI, Eduline

Kép: Reddit

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta