Négy ok, amiért az általános jobb, mint a középsuli

Rovat

Megosztás

Pirospontok kontra igazgatói intő

Korábban már írtam egy összehasonlító cikket a két iskolatípusról, akkor azonban nem avattam győztest. Nem is lehet: mind a kettőnek megvan a maga szépsége, s nem utolsósorban fontossága. Nézzük, mik azok, amik miatt jár a keksz az általános iskolának.

Az első…

Az első csengőszó az iskolapadban mindenki számára meghatározó. Máig emlékszem, én elpityeredtem, mert nem tudtam kipattintani hátitáskám csatját. Arra már sokkal szívesebben gondolok vissza, hogy kiszíneztünk egy hercegnőt, aki a tankönyvünk egyik oldaláról mosolygott ránk vissza. Az általános iskola egészen új, semmihez sem fogható a gyerekek számára. Itt tanulnak meg számolni, írni, olvasni – ezek pedig egész életükben végigkísérik majd őket, különösen utóbbi kettő. Amikor kezedbe veszed kedvenc regényedet, valószínűleg eszedbe sem jut, hogy hét esztendősen küzdöttél meg azért, hogy megértsed a művet.

A középiskolában is rengeteg új információval gazdagodik az ember – de mindezek már egy adott, korábban megalapozott tudásra épülnek.

kjnnn

Határ a csillagos…ötös

Az általános iskola részben még óvodásként kezel: bár a tanító nénik- és bácsik feladatokkal halmoznak el, ha valamit jól oldottál meg, pirosponttal vagy akár matricával, kártyával jutalmaznak. Nekem élvezet volt visszalapozgatni macis pecsétekkel ellátott füzetemet nyolc-kilenc éves koromban. S ki ne felejtsem: az ötös osztályzat mellé csillagocska jár, így lesz ez az osztályzatok osztályzata, ami jelzi az ellenőrzőben: kész zseni ez a gyerek!

Ilyen körülmények mellett ugyani melyik kisded ne érezne motivációt a tanulásra? Furcsa: középiskolás korukra ez a nagy lelkesedés lelankad…

gv

Zánka visszavár

Való igaz, középiskolás osztályoknak is szervez osztályfőnökük több napos kirándulást, de csupán az aktuális tanévben. Ha annak vége, mindenki szétszéled dolgára. Általános iskolában ez teljesen másképp volt: az egész évfolyam tűkön ülve várta a nagy közös táborozást Mezőkövesden vagy épp a Balatonnál. Sok gyereknél ez az első alkalom, hogy hosszabb ideig távol van szüleitől, s helyettük egy rakás korabeli srác veszi körül. Akikkel éjszaka szellemtörténeteket mesélhetnek egymásnak a faházban vagy túrázni indulhatnak az erdőben – egy szál elemlámpával.

kb ll

Kedvencek kedvencei

Ami miatt legjobban szerettem az általános iskolát, az az imádott fogalmazásóra. Már akkor az írás volt ugyanis a legnagyobb szenvedélyem, és végre lehetőségem nyílt gondolataimat szavakba önteni, saját történeteket alkotni negyvenöt perc alatt. Másnak a szorobánhoz köthetők legszebb általános iskolás emlékei, megint másnak az énekórák összekovácsoló erejéhez, s nem szabad megfeledkezni az olvasásórán megismert kedves s nem utolsósorban tanulságos mesékről sem. Olyan tárgyak ezek, amikkel nem találkozik későbbi tanulmányai során a diák (vagy csak nagyon elvétve). Bizonyos tárgyak szeretete, az érdeklődés már most, első osztályos korban előrejelzi, milyen irányba is indul majd el a kisdiák pár év múlva – hogy az égről is leszedje a csillagokat.

De könnyű az iskolatáska...
Szívesen visszamennél általános iskolába?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta