Négy ok, hogy a pótvizsgára tanulás mellett is jó nyarad lesz

Rovat

Megosztás

„Ezt elszúrtam. Nagyon elszúrtam”- temette tenyerébe arcát a bukott diák. – „Micsoda nyár vár most rám?” Összevont szemöldökén a ráncok rögtön kisimultak volna, ha tudta volna, milyen csodás!

Pótvizsgára készülni nem a legfelemelőbb dolog. Mondhatnánk úgy is: minden diák rémálma. De aki ügyes, kihozhatja a maximumot a tanulással fenyegetett nyarából is.

Olvasás a szabadban

Nyár lévén már (többnyire) remek az idő: hét ágra süt a nap, mely a szabadba hívogat. Nyugodtan engedj a csábításának! Miért ne olvashatnád a tankönyvet az udvaron, egy fűre terített pléden hasalva, fürdőruhában? Valószínűleg pótvizsgára készülés nélkül is ezt tennéd, csak éppen más olvasmány társaságában. Az eredmény viszont esetedben majdnem ugyanaz, csak éppen jobb: amellett, hogy napbarnított leszel, még okos is.

A barát bajban is barát

Először esz a sárga irigység, aztán rájössz, nagy szerencse, hogy barátaid nem járnak ugyanabban a cipőben: hiszen azáltal, hogy ők megmenekültek a pótvizsgázástól, van idejük neked segíteni a készülésben. Elmagyarázzák a matekpéldát, kikérdezik, mit kell tudni Arany balladáiról, s biztatnak, hogy ügyesen legyűröd majd ezt az akadályt. Miután sikeresen megértetted és memorizáltad az anyagot, jutalomból elmesélik, milyen pletykát hallottak egyik osztálytársatokról. De csak szigorúan ez után!

Vidám percek a strandon

Az időd, mint a tenger. Ebbe igazán belefér a tenger, legyen az a magyar, vagy épp a horvát. Mielőtt viszont nagy nyugodtan kapnád is a bőröndöt, és meg sem állnál a Balatonig, készíts beosztást, melyik nap melyik tételeket tanulod meg. Úgy írd ezt meg, hogy maradjon három-négy nap a nyaralásra is. A rendelkezésedre álló hét-nyolc hétből igazán szánhatsz erre egy keveset. De ha képes vagy jól bánni az időddel – azaz reggel nyolctól délután négyig tanulni -, minden magolással töltött napnak lehet fénypontja. Délutánonként azt csinálhatsz, amihez kedved tartja. Fagyizás a városban, filmnézés, gördeszkázás a haverokkal, a kedvenc (nem tan)könyved bújása… A választás rajtad áll.

kkk

A türelem rózsát terem

Elcsépelt mondás, pedig igaz. A rengeteg tanulással töltött nap meghozza majd a gyümölcsét. Nagyobb büszkeség lesz a sikeres vizsga nyarad rááldozásának tudatában, mint ha csupán év közben feleltél volna ötösre. Örömittasan veheted ki megkésett szabadságodat szeptemberben vagy októberben, a pótvizsgát követően. A Balaton vize ugyan addigra már kihűl, de a tengerek forró, homokos partjukkal megvárnak. Ahol aztán kárörvendő mosollyal arcodon írhatod a képeslapodat iskolában senyvedő osztálytársaidnak egy pálmafa árnyékában, limonádét szürcsölgetve:Üdv a Seychelle-szigetekről!

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:theguardian, weheartit)

A pótvizsgán túl
Neked kellett már pótvizsgázni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta