Néhány jó tanács a német írásbeli érettségihez! Egy szaktanár tanácsai!

Rovat

Megosztás

Jakabné Bényei Erikát, a bajai Türr István Gazdasági Szakközépiskola egyik végzős osztályának osztályfőnökét és némettanárát kértük fel arra, hogy adjon Nektek néhány jó tanácsot arra nézve, hogyan induljatok neki a német nyelvi érettséginek. Íme, a legfontosabb szabályok, hogy hogyan is kell felkészülten elindulni az érettségi vizsgára, illetve milyen praktikák segíthetnek abban, hogy minél jobban tudjátok megoldani a feladatsort.

1. Először is, ne felejts el szótárákat (német-magyar, illetve magyar-német) hozni, hisz az Íráskészség feladatsornál hasznodra lesz.

2. Az Olvasott szöveg értésére vonatkozó feladatoknál ne emlékezetből válaszolj a kérdésekre, hanem mindig „keresd vissza” a szövegből a megfelelő információt, hogy megbizonyosodj róla, helyes, amire gondolsz!

3. A kérdések és válaszok párosításán alapuló, illetve a szövegrekonstrukciós feladatoknál (amikor egy szöveg bekezdéseinek sorrendjét kell kitalálnod) én először csak piszkozatra írnám az első lehetséges megoldást, mivel a diákok itt szoktak a legtöbbet firkálni, áthúzogatni, így sokszor áttekinthetetlen a megfelelő sorrend!

4. A Nyelvhelyességet mérő feladatoknál a mondat egészére, illetve a szövegkörnyezetre is figyelj, hisz csak így tudod eldönteni, hogy melyik igeidőt kell használnod, passzív vagy aktív szerkezetet kíván meg a mondatszerkezet, ne felejtsd el  egyeztetni  az alanyt és az állítmányt!

5. A Hallás utáni szövegértés esetén nagyon résen kell lenned! Szükséged lesz a megosztott figyelmedre: hisz egyszerre kell meghallanod és leírnod dolgokat! A második hallgatás előtt gondold végig, hogy mit nem értettél meg, s így kevesebb dologra kell összpontosítanod!

6. A levélírásnál nagyon fontos, hogy jól értelmezd a feladatot! Ha kiderül, hogy félreértetted a feladatot, a szaktanárnak le kell „nullázznia” a megoldásodat, hiába írtál értelmes mondatokat. Ügyelj arra, hogy minden megadott szemponthoz legalább két gondolatot írj! Érdemes”betanulni” a levél bevezető, befejező formuláit, átnézni a kérdésfeltevés megszokott szófordulatait, hisz ezek minden levél állandó alkotórészei!

7. Én –ha időm engedi – semmilyen kérdést nem hagynék megválaszolatlanul, főleg ha csak választanom kell 2 vagy 4 megoldás közül, hisz az esély mindig megvan…

8. S végül, hogy mit is kellene, lehetne még tanulni így az érettségi előtti utolsó percekben? Én a múlt idejű alakok, illetve az igevonzatok és elöljárószók ismétlésére fordítanék még egy kis energiát!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta