Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Neked hány rabszolgád lehet?

Neked hány rabszolgád lehet?

Kutatók szerint az emberiség egyidős a rabszolgaság intézményével. Amióta a társadalom létezik, embereket adtak el, vettek és kényszerítették őket munkára. Az első felszabadító mozgalmak harcainak és diskurzusainak köszönhetően a kizsákmányolás klasszikus formája már hivatalosan nem létezik. Legkésőbb Északnyugat-Afrikában, Mauritániában szűntették meg, 2007-ben.

Legalábbis szeretjük ezt gondolni. Természetesen lehet hallani egy-két dolgot a világ valamely távoli felén uralkodó elviselhetetlen munkakörülményekről, de ez korántsem teljesen azonos a modernkori rabszolgasággal. A kizsákmányoláshoz a fenyegetés, kényszerítés és erőszak vezet, amelynek a kiszolgáltatott helyzetben lévők nem tudnak ellenállni. Formái közé tartozik például a gyermekmunka, a szexuális kizsákmányolás és a kényszerházasság is.

Még ha azt is érezzük, ehhez nekünk nincs közünk, mert távol történik tőlünk, lenne lehetőségünk felszámolni, kompromisszumok nélkül. Az okostelefonjaink, pólóink és cipőink, egyéb elektronikai eszközeink, amiket használunk, kávé, amit iszunk, e dolgok  többsége mind ilyen munkából származik. Számtalan ismert márka üzemeltet sweatshopokat, olyan gyárakat, ahol az emberek nagyon rossz körülmények között – sokszor életveszélyben- alacsony fizetésért, sok órán át végeznek fizikai munkát. Az igazság az, hogy ezek brandek, amiket annyira szeretünk arról sem vesznek róla tudomást, honnan jön az anyag amivel az üzemeikben foglalkoznak. A gyapjú, amiből a póló készül, a tantálfém, ami  telefonok nélkülözhetetlen része, a kávébab, amiből őrlik a kávét? A helyek, ahol a legmélyebb rabszolgamunkákat találjuk, a földeken, a bányákban, a nyersanyagfeldolgozásban vannak. Becslések szerint ez a szolgáltatólánc több embert tart függésben mint korábban az emberiség történelmében bármikor. És ők neked dolgoznak.

Az oldal célja nem az, hogy rosszul érezd magad, önostorozásba kezdj vagy ne vegyél többé ruhát, telefont, hanem hogy megkérdőjelezz dolgokat, hogy a szabadpiacon a termékek is szabad emberektől származhassanak.

Töltsd ki a tesztet te is, hogy megértsd a saját felelősséged!

http://slaveryfootprint.org

 

Kovács Eszter

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share