Nem akarom, mégis megteszem. Hogy mondjak NEMet?

Rovat

Megosztás

Az életben számos helyzetben döntést kell hozni! Ilyenkor kihívást okozhat az, hogy kimond a valós véleményedet, és ha kell, elutasító választ adj egy adott kérdésre. Ez nehéznek tűnhet, de vannak megoldások!

Amikor egy adott kérdésre vagy kérésre nemet kell mondanod, akkor a legfőbb problémát általában az okozza, hogy hogyan mondd ki ezt úgy, hogy ne bántsd meg a másikat. Számos praktika létezik, amivel kifejezheted a véleményedet anélkül, hogy az később lelkiismeret furdalást okozzon, vagy abból később komolyabb konfliktus keletkezzen.

Jogod van a véleményedhez

Az első, és legfontosabb szempont, hogy tudd, minden helyzetben jogod van a véleményedhez. Ha a barátaid unszolnak, hogy menj el velük egy buliba, de neked semmi kedved nincs, vállalhatod ezt is. Sőt, ha úgy gondolod, hogy az indokok csak rád tartoznak, az is rendben van, elég annyit mondanod, hogy köszönöd a lehetőséget, de most nem szeretnél élni vele.

A másik reakciója az ő ügye

Folytatva a fenti gondolatot, ha a másik személy az elutasító válaszodra goromba lesz vagy megsértődik, az egyedül az ő dolga. Amennyiben te egyértelműen és korrekten jelezted, hogy mit szeretnél (vagy épp nem szeretnél), onnantól kezdve a másik reakciója az ő döntése, akkor is, ha elfogadja, amit mondtál és akkor is, ha nem tudja kezelni ezt a helyzetet.

Fejezd ki az érzéseidet!

Ha olyannak találod a helyzetet, fejezd ki az érzéseidet az adott témával kapcsolatban. Például, ha felhív a barátnőd, hogy segíts neki megírni a házit, de te épp nagyon fáradt vagy, mondd el ezt neki. Fontos ilyenkor, hogy a saját érzéseidről beszélj, és használj én-mondatokat, pl. „Ne haragudj, de fáradt vagyok, úgy érzem, pihennem kellene most inkább.”

Így a saját nézőpontodat mondod el, és elkerülöd azt, hogy a másikat vagy a helyzetet minősítsd.

 

A NEM legyen egyértelmű!

Amikor valójában nemet akarsz mondani, előfordulhat, hogy abba a hibába esel, hogy félig igent, félig nemet mondasz, és ezzel a másik nem érti a valós szándékaidat. Ha úgy érzed, hogy valamit nem szeretnél megtenni, vállald határozottan, de udvariasan a véleményed, így a másik is tudni fogja, hogy mi az álláspontod az adott témáról.


Ajánlj egyéb opciókat!

Ha úgy gondolod, hogy az elutasításod csak abban a helyzetben érvényes, ajánlhatsz egyéb opciókat. Például, ha a barátnőd elhív délután kávézni, de te inkább hazamennél, felajánlhatod, hogy tegyétek át máskorra ezt a programot. Így a másik sem fogja elhanyagolva érezni magát, és a te igényeid is teljesülhetnek.

GIFek forrása: giphy.com

Nem akarom, mégis megteszem. Hogy mondjak nemet?
Neked nehezedre esik nemet mondani?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta