Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Nem kell izgulni a vizsga előtt! – A segítség Japánból érkezik

Nem kell izgulni a vizsga előtt! – A segítség Japánból érkezik

Épp aktuális az érettségi időszaka, ilyenkor e legtöbbünknek komoly problémái vannak a nyilvános megszólalással, izzadunk, remegünk, és néha össze-vissza beszélünk. Lehet, hogy Japánban elég bekapni egy pirulát, és máris enyhül a szorongásunk?

Az Agaranzai egy új japán gyógynövényalapú gyógyszer, amiről azt állítják, hogy csökkenti a nyilvános beszéd okozta szorongást. Alapvetően az idegesség elleni gyógymódként került forgalomba – írja a Globoport. De mit tartalmaz a pirula?

A gyógynövény alapú szer neve Agaranzai, amit magyarul „antipánik” gyógyszernek nevezhetünk. A pirula tartalmaz komlót, sárgarépát, úgynevezett macskakarmot (kínai gyógynövény), macskagyökeret (Valeriana), ami gyakori hatóanyag a szorongás elleni készítményeknél, illetve golgotavirág kivonatot, melyet szintén ilyen esetekben alkalmaznak. Japánban június 12-én került forgalomba a vény nélkül kapható szer, egy csomag ára 918 jen, azaz körülbelül 2000 forint. A termék megjelenését követően sok japánnak kétségei támadtak annak hatékonyságát illetően, de abban mindenki egyetért, hogy az ötlet, illetve a csomagoláson látható marketing figyelemre méltó.

american-image-6

 

Miért Japánban jelenhetett meg egy ilyen gyógyszer?

A nyugati világban megszokottal szemben Japánra erősen hierarchizált társadalmi rendszer jellemző, ami a nyelvhasználatban is tetten érthető. A japán nyelv nagyon udvarias, összetett módon jelöli az egyes beszédhelyzeteket, emberi kapcsolatokat, a toldalékolás, sőt olykor egész kifejezések is különböznek, attól függően, kivel beszélünk, és vele milyen viszonyban vagyunk. Így tehát nehéz eldönteni, hogy például egy vegyes közönség előtt milyen hangnemet üssön meg az előadó, gyakoriak a kínos szituációk. Persze vannak olyan japánok is, akiket – akárcsak sok nyugati embert –  nagyon frusztrál a nyilvános beszéd, önmaguk, mondanivalójuk vállalása.

Ha szeretnél még több izgalmas hírt olvasni Japánból, olvasd a Globoport oldalát!