Nem mindenhol a Jézuska hozza az ajándékokat

Rovat

Megosztás

Létezik olyan hely, ahol a hagyomány szerint nyolclábú, repülő fehér lovon érkezik az ajándékozó, míg máshol egy boszorkánynak tulajdonítják ezt a régi szokást. 

Hongkongban még a helyi Disneylandben is műhó esett karácsonykor, amikor a műsorvezető ott járt. Műfenyők álltak mindenhol még a kellemes 22 fokos jó időben is.

Sarm es-Sejk településén a télapó szánját tekinthették meg 28 fokban egy szálloda előtt. Thaiföldön pedig a hotel előtti recepció, és az utcák is fel voltak díszítve. Fenyőfák, karácsonyi díszek és ajándékok várták a turistákat. Szinte az egész világon megünneplik a keresztény karácsony ünnepét, noha különböző módon.

Az Egyesült Államokban november utolsó hétvégéjén van a hálaadás utolsó ünnepe, ami rendkívül fontos ünnep náluk. Ajándékozni karácsonykor szoktak. A hagyomány szerint december 25-én érkezik meg hozzájuk a Mikulás a szánjával, amit rénszarvasok húznak. A meglepetésekkel kéményen át érkezik a Mikulás és zoknikba teszi az ajándékot. Az egyik legnépszerűbb ajándék náluk a cukorrúd.

Christmas-Gifts-Wallpaper-2012-13

Olaszországban Befana, a kevésbé szép, de jólelkű boszorkány viszi az ajándékokat. A hagyomány szerint Befana nem akart elindulni a pásztorokkal Jézus keresésére szentestén, emiatt később ért oda, amikor már csak az üres jászolt találta, azóta bolyong házról házra, és keresi a gyerekekben a kis Jézust, valamint ajándékokat osztogat. Ünnepi vacsora itt is van, ahogyan minden mást is megünnepelnek.

Ausztráliában szintén műfenyők vannak. A nyári időjárás miatt a hóesés elmarad. Sokan a tengerparton ünnepelnek, a vacsorát is sokszor a szabadég alatt fogyasztják el. Jellegzetes karácsonyi ételük a pulyka, a sonka, a sertésszellet és a szilvapuding.

Dél-Afrikában található a Natal Köztársaság. A neve karácsonyt jelent, hiszen karácsonykor fedezték fel a területet. Dél-Afrikában a hiedelem szerint Fekete Péter hozza az ajándékokat szenteste, akinek fekete haja, fekete bőre van, és piros ruhát visel. Szokás, hogy a családok házról házra járnak az ismerősökhöz és ételekkel, italokkal lepik meg egymást. Az éjféli mise helyett pedig reggeli misét tartanak.

tumblr_nftn5tcscj1tm9icgo1_1280

Finnországról már rengeteget írtunk. Itt van Joulupukki és a Fülhegy (Korvatunturin), ahol felépítették a Mikulás házát, és ahol sok más mellett még egy posta is van a levelek fogadására és feladására. A fahéjas és szegfűszeges finn keksz jellegzetes karácsonyi édesesség náluk. Érdekesség, hogy az amerikai hagyományok szerint a Mikulás szánja tud repülni, míg a finnek szerint nem.

Oroszországban Gyed Maróz (Fagyapó) indul útnak unokájával, Hóleánykával, hogy megajándékozza a gyerekeket. A mézes puszedli jellegzetes karácsonyi étel náluk. A karácsonyt január 7-én tartják. A dátumok között azért van eltérés, mert az ortodox egyház a vallási ünnepnapokat nem a Gergely-naptár, hanem az ókori Julián-naptár szerint tartja.

Norvégiában nyolclábú, repülő fehér lovon hozza az ajándékhozó a meglepetést, Hollandiában pedig Spanyolországból érkezik egy gőzhajóval a fehér lován és decemberben hozza az ajándékokat.

Christmas-Photography-Tumblr

Mi magyarok általában a német szokásokat vettük át. A német vásárok rendkívül népszerűek. A fenyőfaállítás állítólag onnét ered, hogy az Édenkert történetét Luther egy fenyőfán mesélte el egy templom mellett a gyerekeknek. A boa pedig, amit rátesznek a fenyőfára, az édenkert kígyóját jelképezi.

Nürnberg ilyenkor gyönyörű kivilágított díszekkel 24-éig várja a vendégeket. Hamburgban pedig körülbelül egy tucat karácsonyi vásárt rendeztek már meg, de ezek általában hamarabb véget érnek. A német vásárok legtöbbje általában szenteste, vagy még szenteste előtt bezárnak.

 

Fotók: 36.media.tumblr.com, thebollywoodgallery.com, 41.media.tumblr.com, nyanyokekha.xyz

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta